Andres Verdonck vecht terug na tegenvallend winterseizoen

Andres Verdonck veroverde als eerstejaarsnieuwelingen nog zilver op het BK veldrijden, maar had het als junior moeiijker om zich door te zetten. In september debuteert de Desselgemnaar bij de beloften. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Andres Verdonck moest enkele maanden geleden door een luchtwegeninfectie vroegtijdig een punt achter zijn cross-seizoen zetten. Momenteel is de Desselgemnaar zich volop aan het voorbereiden op zijn crossdebuut bij de beloften. Andres start vrijdag in de Vierdaagse van Kontich, waardoor hij wel zijn thuiskoers in Desselgem moet missen.

“Ik mag spreken van een slechte winter. In het begin van het veldritseizoen liep het nochtans goed. Zo mocht ik juichen in het Franse Balan en werd ik achtste in de Jaarmarktcross van Niel. Maar ik sukkelde met twee microben in mijn bloed, een luchtwegeninfectie. Nog voor het BK in Koksijde moest ik het seizoen vroegtijdig stopzetten.”

“De stap naar de beloften is groot, maar ik heb geen verwachtingen en zal er het beste van maken”

“Ondertussen ben ik aan de betere hand en heb ik al een aantal wegwedstrijden afgewerkt. Toch draag ik nog de gevolgen van die infectie. Ik heb het gevoel dat ik niet volledig diep kan gaan. Maar dat betert elke koers. Vorig jaar heb ik veel op de weg gereden. Eerlijk gezegd zelfs iets te veel waardoor ik al in goeie doen was in de voorbereiding. Een tweede plaats in Sint-Baafs-Vijve is hier een voorbeeld van.”

“Nu ben ik bewust iets minder in vorm. Ik rijd goed, maar ik mis een tikkeltje om mee te doen voor de overwinning. Daarnaast rijd ik ook een minder zwaar programma. Minder interclubs en meer kermiskoersen. Afgelopen zondag reed ik in Vichte. Er was een kopgroep weg van zeven renners. Ik zat in het tweede groepje voor de achtste plaats. De laatste kilometer kon ik een gat slaan, maar net voor de meet werd ik nog ingelopen. Finaal eindigde ik op de twaalfde plaats”, vertelt de renner van Cycling.be-Alpha Motorhomes Cycling Team.

Top twintig

“Vrijdag start ik in de 55ste Sint-Martinusprijs Kontich. Een vierdaagse UCI-interclubwedstrijd met een internationaal deelnemersveld. Jammer genoeg moet ik hierdoor mijn thuiskoers in Desselgem missen. In Kontich zal ik proberen om een toptwintigplek te bemachtigen in het eindklassement. Een gezonde ambitie als tweedejaarsjunior. Vrijdag is er eerst een ploegentijdrit in Waarloos. Zaterdag is er een rit in lijn met start in Antwerpen. Zondag is er zowel een individuele tijdrit als een rit in lijn. Maandag wordt de meerdaagse afgesloten met een rit van bijna 130 kilometer in Kontich.”

Op stage

“Hierna neem ik drie weken rust. Ik betwist dan geen wedstrijden. Begin augustus pak ik de draad weer op met competitie om de laatste lijn in te gaan richting het veldritseizoen. Ik zal ook nog eens op stage gaan met mijn ploeggenoten, tevens allen crossers. Als eerstejaarsbelofte heb ik geen verwachtingen. Het is een grote stap, maar ik zal er het beste van maken”, aldus Andres, die momenteel nog niet denkt aan een overstap naar de weg in tegenstelling tot zijn één jaar oudere broer Loeka. (JV)

Juniores Desselgem. Zaterdag 7 juli. Organisatie: KVC De Leiezonen. Inschrijving vanaf 13.45 uur in Sportkaffee, Coornaertdreef, 9. Start om 15 uur, aankomst rond 17.10 uur. Parcours (86,7 km, 17 ronden): Nieuwstraat, Liebaardstraat, Meierie, Desselgem-Dries, Kasteelstraat, Nieuwstraat, Opstalstraat, Dolagestraat, Hooistraat, Ter Lindenstraat, Leiestraat, Nieuwstraat. (VW)