West-Vlamingen op zoek naar eremetaal in Oostende

© BELGA
Tom Vandenbussche

Dit weekend vinden aan het strand en de paardenrenbaan van Oostende de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats. Onze provincie verzamelde de voorbije vijf edities maar liefst tien gouden medailles, maar de kans dat we dat gemiddelde kunnen aanhouden, is eerder klein. Toch mogen we in bijna elke categorie hopen op eremetaal.

Eerstejaarsnieuwelingen: zorgt Lauryssen voor de verrassing?

De titelstrijd bij de eerstejaarsnieuwelingen is de grootste onbekende factor. Deze categorie rijdt immers de hele winter met hun één jaar oudere concurrenten, behalve op dit BK. Dante Coremans én Thibau Nys – zoon van – worden als topfavorieten genoemd. Onze Yorben Lauryssen uit Jabbeke, tot vorig jaar nog ploegmaat van Nys, is de underdog van dienst. Kan hij net zoals Yente Peirens vorig jaar voor een (kleine) verrassing zorgen? Het parcours moet de meervoudige provinciale kampioen alleszins liggen.

Tweedejaarsnieuwelingen: verlengt Peirens zijn titel?

Vorig jaar bezorgde Yente Peirens ons in Lille de enige West-Vlaamse gouden medaille op het BK. Kan hij dat kunstje herhalen? Moeilijk. De Desselgemnaar uit de opleidingsploeg van Marlux-Napoleon Games startte heel sterk aan zijn seizoen, won zes crossen, maar zakte daarna door een ijzertekort wat weg. Vorige week kroonde hij zich in Beernem wel tot provinciaal kampioen.

Ook Jelle Vermoote, een gewezen veldloper uit het pittoreske Pervijze, Jasper Dejaegher, een hardrijder uit Gistel, en Joran Wyseure, een alleskunner uit Lichtervelde, zijn in principe toptienklanten. Zelfs het podium is voor de eerste twee niet onmogelijk.

Juniores: hopen op Bekaert

De juniores sluiten de eerste dag van het BK af. Yentl Bekaert won de Wereldbekermanche in Valkenburg en presteert al het hele seizoen op een hoog niveau, alleen lijkt het parcours niet helemaal op zijn maat geschreven en oogt de tegenstand wel heel sterk. Een podiumplaats behoort echter zeker tot de mogelijkheden van de Passendalenaar uit het team van Sven Nys en Sven Vanthourenhout.

West-Vlamingen op zoek naar eremetaal in Oostende
© BELGA

Ook Arno Debeir is een kampioenschapsrenner die als nieuweling twee keer BK-zilver behaalde. De Torhoutenaar moet het echter eerder van heuvelachtige omlopen hebben en sukkelt de laatste tijd (opnieuw) met de rug. Daarnaast wordt het uitkijken naar kustjongen Gerben Kuypers, een echte liefhebber van zand, maar de laatste weken op de sukkel door ziekte en ook nog maar eerstejaars. En wat met kersvers provinciaal kampioen Andres Verdonck. Ook een eerstejaars, maar twee jaar geleden in Erpe-Mere wel goed voor BK-zilver.

Beloften: podium is mogelijk

Bij de beloften kunnen we vier toptienklanten naar voren schuiven. Nicolas Cleppe staat daarbij met stip. De Ingelmunsternaar is zeker geen topfavoriet, maar cirkelt al het hele seizoen rond de plaatsen drie en vier. Mits een superdag in het Oostendse zand kan de Ingelmunsternaar misschien wel voor de verrassing zorgen.

West-Vlamingen op zoek naar eremetaal in Oostende
© BELGA

Voorts zullen ook Thomas Joseph – houd hem in de gaten! – Jonas Degroote en ex-mountainbiker Niels Derveaux zich willen tonen.

Dames

De dames nieuwelingen, juniores, beloften en elite zijn zondag na de middag aan de beurt. Bij de elite verraste JoyceVanderbeken vorig jaar in Lille door maar nipt naas het podium te eindigen. Anderzijds, zo’n grote verrassing was dat nu ook weer niet, want de Belgische kampioene van 2009 – dat was de laatste editie van het BK die niet door Sanne Cant gewonnen werd – is elk jaar goed voor enkele zeges en knappe ereplaatsen.

Bij de beloften mikt Axelle Bellaert op een podiumplaats, nadat ze vorig jaar op een vijfde plaats strandde. Een medaille is een realistische ambitie. Bij de dames juniores kan Eva Vermeersch dicht eindigen.

Elite zonder contract

Tegelijkertijd met de profs rijden zondag ook de eliterenners zonder contract hun Belgisch kampioenschap. Bij aanwezigheid van ex-profs als Vincent Bastaens en Joeri Adams wordt West-Vlaams goud bijzonder moeilijk, maar op een kampioenschap zijn er altijd verrassingen. En daarvoor kunnen zegekoning Mathieu Willemyns en viervoudig provinciaal kampioen Vinnie Braet zorgen.

Profs

De moeilijkste categorie voor de West-Vlamingen, want slechts één topfavoriet: Wout van Aert. Daarachter wordt vooral Toon Aerts geciteerd en komen heel wat namen in aanmerking voor de laagste podiumtrede. Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch toonden de voorbije week hun stijgende vormcurve en mogen een medaille ambiëren. Van Eli Iserbyt, de regerende beloftewereldkampioen die door zijn profcontract bij Marlux-Napoleon Games, verplicht bij de profs moet rijden, mogen en kunnen we dan weer geen wonderen verwachten. Al is de jonge Bavikhovenaar erop gebrand om zich in positieve zin te laten opmerken. En wat met Klaas Vantornout? Tweevoudig Belgisch kampioen, door ziekte en een val in Baal wat op de sukkel, maar wel een loopspecialist pur sang. En laat dat nu net de discipline zijn die zondag op het Oostendse strand uitgebreid aan bod zal komen. We zijn benieuwd…

West-Vlamingen op zoek naar eremetaal in Oostende
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier