West-Vlaanderen maakt zich op voor doortocht Ronde van Frankrijk

Redactie KW

West-Vlaanderen telt de dagen af voor de komst van het wielercircus van de Tour de France. Alles wordt in gereedheid gebracht om de vijfde etappe, op 9 juli, vlekkeloos te laten starten in gaststad Ieper en via een rist West-Vlaamse gemeenten de karavaan terug Frankrijk binnen te loodsen.

Dat de regio aftelt, mag gerust letterlijk genomen worden, want in Ieper staat al wekenlang een Tourkiosk met een aftelklok. Voor de derde keer in drie weken, na de Ypres Rally en de Europese top, wordt de binnenstad volledig vrijgemaakt en de Grote Markt ingepalmd. Ieper zorgde voor de start van de Touretappe wel voor verschillende parkings rond de binnenstad die zullen bediend worden met shuttlebussen. De binnenstad wordt verkeersvrij gehouden.

Parkeerverbod

Dat is overigens het geval in alle gemeenten waar de renners zullen passeren. Het volledige traject dat in Vlaanderen via Zonnebeke, Langemark, Staden, Roeselare, Ledegem, Menen en Wevelgem passeert, wordt volledig vrijgemaakt. Overdag mag geen enkele wagen geparkeerd staan langs de route. Het parkeerverbod geldt in de meeste gemeenten van acht uur ‘s morgens tot in de namiddag, wanneer de karavaan via Moeskroen Frankrijk binnenrijdt.

Ook bussen van De Lijn mogen het parcours niet op. Enkele lijnen zullen dus voor een beperkte periode worden geschrapt. Postbedeling zal beperkt gebeuren en de vuilnisophaling zal in de meeste gemeenten vroeger dan gewoonlijk plaatsvinden.

Volksfeest

Naast het ongemak op vlak van mobiliteit, moet het gebeuren vooral een volksfeest worden. Ieper werkte een volledig dagprogramma uit met optredens, animatie en een groot scherm waarop de rit zal kunnen gevolgd worden, net zoals de halve finale van het WK-voetbal ‘s avonds.

Langs het volledige traject worden festiviteiten georganiseerd. Zo organiseert Wevelgem een extra editie van Saint-Vélo, dat normaal enkel georganiseerd wordt voor de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem. De Wevelgemnaars mogen zich verwachten aan een Frans dorp vol lekkers. Een delegatie van de organisator ASO houdt ook halt in Wevelgem om de goede banden aan te halen. En in Roeselare loopt er op dit moment de tentoonstelling “West-Vlaanderen in/en de Tour”, waarin bezoekers te weten komen hoeveel West-Vlamingen al wonnen in de Tour en hoeveel keer het circus zich al langs West-Vlaamse wegen slingerde.

Hulde aan oorlogsslachtoffers

De Tour wil met zijn passage in de regio hulde brengen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, die dit jaar exact honderd jaar geleden losbarstte.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier