West-Vlaams goud voor Stan Dewulf

Tom Vandenbussche

Stan Dewulf uit Stavele heeft zich in Rollegem tot de nieuwe West-Vlaamse kampioen op de weg bij de beloften gekroond. De renner van Lotto-Soudal U23 ging na een spannende wedstrijd Matthias Vandewalle en Tuur Deprez vooraf.

Matthias Depypere, Robbe Casier en Kenny Bouvry gooiden meteen de knuppel in het hoenderhok. De drie verwierven echter nooit een grote voorsprong en werden in het begin van de tweede ronde ingelopen door het peloton, waar meteen heel wat geloste renners werden genoteerd. In die tweede ronden kwamen 28 renners even voorop. Daarbij alle grote namen, op uitzondering van Emiel Planckaert. Maar ook hun poging was een kort lot beschoren.

Attractieve koers

In de derde ronde kregen we een opeenvolging van aanvalspogingen. Drie renners raakten voorop: Bjarne Vanderbeken, Jeroen Muylle en Jamie Pattyn. Zij werden op korte afstand gevolgd door drie andere aanvallers: Lauwrence Schotte, John-Ross Clauw en Bruce Deboot. Nog drie anderen probeerden de sprong te maken: Jordy Boutté, Matthias Depypere en Seppe Vangheluwe. Daarachter trok Jordy Vanmeenen alleen in de tegenaanval, gevolgd door drie andere renners onder wie Jordi Warlop. Even later kwamen de drie eerste groepjes van drie samen voorop. Op 20 seconden volgden acht andere renners: Tuur Deprez, Arjen Livyns, Michiel Stockman, Jonathan Van Betsbrugge, Bjarne Vanacker, Harm Vanhoucke, Jordy Vanmeenen en Jordi Warlop. Het eerste peloton kwam door op 40 seconden.

Na 50 km kwamen de acht koplopers en negen achtervolgers samen aan de leiding. Twee renners konden meteen de sprong maken: Stan Dewulf en Lounes Verschaeve. Achter de 19 leiders vormde zich een groep van 18 renners met Manolito Balcaen, Gianni Bossuyt, Giorgio D’Hoore, Maxime De Poorters, Benjamin Declercq, Cédric Defreyne, Dennis Delmotte, Roy Destadsbader, Jan Logier, Emiel Planckaert, Wiebren Plovie, Abram Stockman, Matthias Vandewalle, Cedric Vanhoutteghem, Arne Verfaillie, Seppe Verschuere en Aaron Verwilst.

Rusteloze Depypere

Bij de passage aan de aankomst na zes ronden, half koers, kregen we 37 koplopers. Daaruit trokken drie renners in de aanval: Tuur Deprez, Matthias Vandewalle en een rusteloze Matthias Depypere. Zeven renners gingen in de reactie: Jamie Pattyn, Emiel Planckaertt, Jordy Vanmeenen, Manolito Balcaen, Maxime De Poorter, Lauwrence Schotte en Abram Stockman. Zij volgden op 14 seconden. Nog 14 anderen volgden op 45 seconden, de rest van het eerste peloton kwam door op 53 seconden.

De drie koplopers en zeven achtervolgers kwamen samen aan de leiding. Jordi Warlop reed er op zijn eentje naartoe, maar in de achtste ronde kwamen 15 achtervolgers bij de kopgroep aansluiten en even later deden nog 15 andere renners hetzelfde, waardoor we na acht ronden koers een kopgroep van 41 renners kregen. De rest van het deelnemersveld was definitief uitgeteld.

Tien renners weg

Opnieuw bleef het niet lang stil. Vijf renners trokken andermaal in het offensief, gevolgd door vier anderen: Jordy Boutté, Benjamin Declercq, Tuur Deprez, Matthias Depypere, Cédric Defreyne, Stan Dewulf, Roy Destadsbader, Lauwrence Schotte en Jan Logier. Matthias Vandewalle en Aaron Verwilst trokken in de tegenaanval, maar alleen Verwilst kon nog de sprong maken. De tien verwierven al vlug een voorsprong van een halve minuut.

In de negende ronde trekken John Ross Clauw, Arjen Livyns, Emiel Planckaert en Seppe Verschuere in de tegenaanval, kort daarna gevolgd door Abram Stockman, Matthias Vandewalle en Jordi Warlop. Even later konden Vandewalle en Warlop aansluiten bij de vier anderen die op 29 seconden volgden, Stockman volgde op een minuut. De rest van de oorspronkelijke kopgroep volgde op 1’20”. In het begin van de tiende ronde kwamen de zes achtervolgers aansluiten bij de vijf koplopers. Met 16 renners gingen we de finale in.

Definitieve beslissing

Lang bleef het echter niet stil. Zes renners muisden er weer vanonder: Benjamin Declercq, Cédric Defreyne, Tuur Deprez, Stan Dewulf, Jan Logier en Jordi Warlop. Emiel Planckaert en Matthias Vandewalle trokken in de tegenaanval en volgden na 119 km op negen seconden. Ook Arjen Livyns en Aaron Verwilst volgden even later. De rest van de oorspronkelijke kopgroep volgde op 2’24”. Op twee ronden van het einde kregen we tien koplopers. De zes anderen volgden op 18 seconden.

De tien bleven voorop en werkten goed samen. Lotto-Soudal kon niet op de sprint rekenen en dus probeerde Aaron Verwilst er solo vandoor te gaan. Hij werd echter weer gegrepen. Zijn ploegmaat Stan Dewulf had meer succes en kreeg Matthias Vandewalle en een duo van VL Technics-Experza-Abutriek, Jan Logier en Tuur Deprez, in zijn spoor. In een prangende eindspurt bleek Dewulf sterker dan Vandewalle, Deprez en Logier. (TVB)

West-Vlaams goud voor Stan Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier