West-Vlaams goud voor Peirens, Lauryssen, Vermeersch, Verdonck, Van de Kerckhove en Braet

© Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Vandaag vonden in Beernem de provinciale kampioenschappen veldrijden plaats. Ondanks het ontbreken van de belangrijkste toppers uit onze jeugd – die waren aan de slag op de Wereldbekermanche in Heusden-Zolder – heeft West-Vlaanderen heel wat crosstalent op komst.

De eerste- en tweedejaarsnieuwelingen reden een gezamenlijke wedstrijd, maar een aparte titelstrijd. Desselgemnaar Yente Peirens, vorige winter Belgisch kampioen bij de eerstejaars, liet in een sprint met twee Jasper Dejaegher achter zich, nadat beiden vanaf de start met zijn tweeën hadden gedomineerd. Medefavoriet Jelle Vermoote kwam in de eerste bocht ten val, kon nog komen aansluiten, maar strandde finaal op luttele seconden van zijn twee rivalen. “Na de start ging Jelle in de eerste bocht onderuit”, vertelt Peirens. “Het tempo ging vlug de hoogte, waardoor Jasper en ik meteen een kloofje hadden. Op een bepaald moment zakte het tempo en kwamen de achtervolgers dichter, met onder meer Lauryssen. In de technische zone ging het weer uit elkaar en waren Jasper en ik de sterksten. Ik sloeg geregeld een klein kloofje, maar vond het verstandiger om de loopstrook net voor de aankomst af te wachten.”

Bij de eerstejaars ging het goud zoals verwacht naar favoriet Yorben Lauryssen. Als aspirant was de Jabbekenaar van Lares-Doltcini, waar hij ploegmaat van Peirens is, al de sterkste van zijn lichting. Hij won voor Alessio De Maere en Jamie Van Compernolle. Eva Vermeersch werd West-Vlaams kampioene bij de dames jeugd voor Fien De Wispelaere en Tine Vandenheede.

West-Vlaams goud voor Peirens, Lauryssen, Vermeersch, Verdonck, Van de Kerckhove en Braet
© Foto Coghe

Bij de juniores ontbraken topfavorieten Yentl Bekaert en Arne Debeir, die aan de WB-manche in Heusden-Zolder deelnamen. Andres Verdonck uit Desselgem ging met goud aan de haal. De Molenspurter liet Maxim Dewulf en Thibaut De Smet achter zich. Een opsteker, want Verdonck stapelde de ereplaatsen op. Gerben Kuypers, die door ziekte al moest afzeggen voor Heusden-Zolder, gaf op. Bij de dames elite, die hun PK pas in januari in Otegem betwisten, bleek Axelle Bellaert de sterkste van het pak.

Van de Kerckhove voor eigen volk

Bij de beloften ging Nick Van de Kerckhove voor eigen volk met goud aan de haal. Hij liet Brecht Vandenheede en Mathias Declerck achter zich. Eerder werd Van de Kerckhove al provinciaal kampioen bij de juniores. “Een enorme opluchting na het voorbije pechjaar”, aldus de Beernemnaar. Bij de elite zonder contract toonde Vinnie Braet zich voor het vierde jaar op de rij de sterkste West-Vlaming, al had de Torhoutenaar van Superano Ham-Isorex-Tarteletto wel geluk door het uitvallen van zegekoning Mathieu Willemyns, die na een verkeerde fietswissel uit wedstrijd werd genomen.

West-Vlaams goud voor Peirens, Lauryssen, Vermeersch, Verdonck, Van de Kerckhove en Braet
© Foto Coghe

Tevreden Montaigne

Bij de amateurs kroonde Jorn Montaigne uit Koekelare zich tot West-Vlaams kampioen. Jorn, bij de jeugd nog een concurrent van Eli Iserbyt, nam op die manier revanche voor zijn mislukt BK, eind november in Hélécine. “Dit is na veel en hard werken de bekroning voor een mooi seizoen. Ik wil alle mensen bedanken die mij geholpen hebben”, aldus de crosser van CT Houtland-Westkust na afloop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier