Wereldkampioen Peter Sagan wint Ronde van Vlaanderen, Sep Vanmarcke knap derde

We zien Michal Kwiatkowski, Sep Vanmarcke en winnaar Peter Sagan. © BELGA
Redactie KW

Wereldkampioen Peter Sagan schreef de honderdste editie van Vlaanderens Mooiste op zijn palmares. Sep Vanmarcke werd knap derde, na Fabian Cancellara.

Van bij de start lag het tempo zeer hoog. Het duurde tot aan kilometer 79 voor we een eerste echte aanval kregen. Gijs Van Hoecke, de Canadees Hugo Houle, de Italiaan Federico Zurlo, de Spanjaard Imanol Ervitti, de Oostenrijker Lukas Pöstlberger en de Nederlander Wesley Kreder muisden er vanonder. Kenny Dehaes probeerde tot twee keer toe de kloof naar de leiders te overbruggen maar slaagde niet in zijn opzet.

De wedstrijd werd opgeschrikt door een aantal valpartijen. Arnaud Démare, de winnaar van Milaan-Sanremo, verdween uit de koers en ook Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke kwamen in aanraking met de Vlaamse grond. Benoot gaf wat later op. Bij de passage aan de Eikenberg moest Lukas Pöstlberger aan de kant met een afgebroken pedaal. Het noodlot sloeg dan toe bij Greg Van Avermaet. Zijn teamgenoot Manuel Quinziato sleurde in zijn val immers zijn kopman en ook de teamgenoten Michael Schär en Daniel Oss mee. Van Avermaet moest opgeven na 152 kilometer koers.

Op de Berendries reden enkel nog Van Hoecke, Ervitti en Houle voorin. Laatstgenoemde moest er even af maar kon wat verderop in het gezelschap van Nils Politt en André Greipel opnieuw aansluiting vinden voorin. Ook Dimitri Claeys en Dmitriy Gruzdev overbrugden de kloof naar voor zodat we zeven leiders kregen op 75 kilometer van de finish. Nog voor de tweede passage op de Oude Kwaremont moest Houle er weer af en ging Dimitri Claeys even voor de kopgroep uitrijden. Stijn Vandenbergh en Dylan van Baarle reageerden. Het peloton volgde daar op twee minuten van de zes leiders.

Wereldkampioen Peter Sagan wint Ronde van Vlaanderen, Sep Vanmarcke knap derde
© BELGA

Dimitri Claeys, Nils Politt, André Greipel en Imanol Ervitti kwamen als eersten boven op de Koppenberg. Achter hen spatte het peloton uiteen in verschillende waaiers. Een elitegroepje met Fabian Cancellara, Peter Sagan, Sep Vanmarcke, Michal Kwiatkowski, Jens Keukeleire, Zdenek Stybar en Luke Rowe vormde zich. Wat verderop sloten ook Tom Boonen en Alexander Kristoff hier bij aan. Voor hen reden nog steeds vijf leiders. Dat waren Stijn Vandenbergh, Dylan van Baarle, André Greipel, Imanol Ervitti en Dimitri Claeys.

Voor Michal Kwiatkowski en Peter Sagan ging het op 32 kilometer van de finish allemaal te traag. Sep Vanmarcke reageerde ook gepast en glipte mee. Nog voor de laatste beklimming van de Oude Kwaremont kregen we acht leiders. Een groepje met Cancellara en Boonen volgde op een halve minuut. Op die bult versnelde Peter Sagan. Enkel Sep Vanmarcke had een passend antwoord op de uitval van de wereldkampioen. Maar wanneer Sagan op de Paterberg, de allerlaatste helling in deze jubileumeditie, opnieuw het gashendel opendraaide, moest Vanmarcke de Slovaak laten rijden. Vanmarcke kreeg wat verderop Fabian Cancellara mee in steun. Sagan begon aan de laatste tien kilometer met 0:20 op het duo Cancellara-Vanmarcke. Peter Sagan kwam niet meer in de problemen en volgt zo Kristoff op als eindlaureaat van ‘Vlaanderens Mooiste’.

(Belga)

Wereldkampioen Peter Sagan wint Ronde van Vlaanderen, Sep Vanmarcke knap derde
© BELGA