We zullen in de Vuelta een gemotiveerde Meersman zien

© BELGA
Tom Vandenbussche

Morgen (zaterdag) trekt de 71ste editie van de Vuelta zich op gang. Bij de deelnemers ook vijf West-Vlamingen. Vooral Gianni Meersman probeert op Spaanse wegen de komende drie weken een hiaat in zijn palmares op te vullen: een ritzege in een grote ronde boeken

In 2012 en 2013 kwam de naar Ingelmunster uitgeweken Meulebekenaar overigens al enkele keren dicht bij een ritzege in de Vuelta. Verder dan twee derde plaatsen kwam de huidige sprinttroef van Etixx-Quick.Step echter niet. Daar zou de komende drie weken wel eens verandering in kunnen komen. Meersman bewees de voorbije weken, na veel lichamelijk leed, eindelijk zijn betere (beste?) benen hervonden heeft. In zowel de Ronde van Wallonië als die van Burgos liet hij zich in positieve zin opmerken.

Bovendien zijn de sprinters in Spanje niet dik bezaaid. Logisch, met zo’n profiel. Het zijn op het Iberische schiereiland, met maar liefst tien aankomsten bergop en weinig opportuniteiten voor de echte sprinters, vooral de berggeiten en punchers die aan zet zijn. Bij die laatste categorie kunnen we ook een opperbeste Meersman rekenen. Als hij de ritten met de lager gecategoriseerde bergjes overleeft, speelt hij sowieso mee voor ritwinst. Zijn meest geciteerde concurrenten boezemen nu niet meteen de grootste angst in: Jempy Drucker, Niklas Arndt, Kristian Sbaragli, Niccolo Bonifazio, Tosh Van der Sande…

Wat ook nog meespeelt, is Meersmans toekomst als renner. Voorlopig zit er geen contractverlenging bij Patrick Lefevere aan te komen. Dus is hij op zoek naar een nieuw team voor 2017. Misschien Trek-Segafredo, waar vader Luc en mentor Dirk Demol een serieuze hap in de pap te brokken hebben? Of kiest Meersman net zoals in zijn beginjaren voor een Frans team?

Nog vier anderen

Wie in eventuele sprints op Spaanse bodem de komende drie weken hun zegje zouden kunnen doen, zijn Zico Waeytens en Jens Keukeleire. Al zal vooral die laatste zich moeten leegrijden voor kandidaat-eindwinnaar Chavez. Daarnaast is er ook nog het groterondedebuut voor zowel Yves Lampaert als Jelle Wallays. Die eerste zal zich willen testen in de tijdrit in de slotweek, de andere zal zijn motor nog wat uitbouwen om in het najaar – een tweede Paris-Tours – er al meteen de vruchten van te plukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier