Wat als we zondag met een West-Vlaamse selectie in de Ronde zouden starten…

© BELGA
Tom Vandenbussche

Een ploeg met uitsluitend West-Vlamingen in de Ronde van Vlaanderen. Het zou zomaar kunnen. Wij polsten bij vier wielercoryfeeën uit onze provincie – Patrick Lefevere, Niko Eeckhout, Johan Museeuw en Nico Mattan – en lieten hen een fictieve, zevenkoppige selectie voor de komende ronde opstellen.

Patrick Lefevere (CEO van Quick.Step Floors)

“Koersen zoals we de voorbije weken deden: attractief”

Zijn selectie: Jens Debusschere, Tim Declercq, Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Sep Vanmarcke, Julien Vermote & Jelle Wallays.

Zijn verantwoording: “Ik zou de wedstrijd aanpakken zoals we het met Quick.Step de voorbije weken aangepakt hebben: attractief en aanvallend koersen. Declercq, Wallays en Vermote zijn de knechten van dienst. Of Vermote de voorbije weken niet getoond heeft dat hij meer kan? Laat ons zeggen dat Julien een goeie middenvelder is. Als de situatie zich voordoet, kan hij zijn eigen kans gaan. Maar als je dan aanvalt, moet je het ook afmaken, hé.”

“Debusschere wordt gespaard voor een sprint. Vanmarcke, Lampaert en Keukeleire moeten ervoor zorgen dat ze de koers hard maken en agressief zijn. Wie de meest vooruitgeschoven pion wordt? Ik zou niet meteen een keuze maken tussen Vanmarcke en Lampaert. Sowieso zijn Sagan, Kwiatkowski en Van Avermaet de renners om écht in de gaten te houden. Nibali? Neen, die verwacht ik niet meteen.”

Niko Eeckhout (Belgisch kampioen op de weg in 2006)

Wat als we zondag met een West-Vlaamse selectie in de Ronde zouden starten...

“Eén optie: een ploeg met vrijbuiters opstellen”

Zijn selectie: Jens Debusschere, Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Sep Vanmarcke, Julien Vermote & Jelle Wallays.

Zijn verantwoording: “Lampaert en Vanmarcke zijn bij mij sowieso de kopmannen, maar het is niet dat ik in mijn ploeg een uitgesproken topfavoriet voor de zege heb. Het zijn eerder outsiders en in het beste geval kanshebbers, want Sagan en Kwiatkowski, mijn twee namen voor zondag, staan toch hoger aangeschreven. Als Sagan op de laatste Paterberg gaat, vrees ik ervoor, zelfs voor de allerbeste Vanmarcke. Dan rest ons één optie: een ploeg van vrijbuiters opstellen die met ontsnappingen meegaan. Dan denk ik aan Keukeleire, Vermote en Wallays.”

“Nikolas Maes wordt de leider binnen mijn team. Je hebt in een koers als de Ronde iemand nodig die de ploeg kan sturen, een beetje zoals Keisse bij Quick.Step. Ik had graag ook Tim Declercq geselecteerd, maar Nikolas heeft meer ervaring dan Tim, die nog een jaar of twee nodig heeft om die rol over te nemen.”

Johan Museeuw (Drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen)

Wat als we zondag met een West-Vlaamse selectie in de Ronde zouden starten...
© BELGA

“Vanmarcke is mijn kopman, de rest rijdt in zijn dienst”

Zijn selectie: Jens Debusschere, Tim Declercq, Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck & Sep Vanmarcke.

Zijn verantwoording: “Sep Vanmarcke is mijn kopman, omdat hij momenteel over de sterkste conditie beschikt. Hij zal moeten opboksen tegen Van Avermaet, Sagan, Naesen en Kwiatkowski. Nibali? Je weet maar nooit, hé. Het is een groot renner, dat heeft hij in Milaan-Sanremo nogmaals bewezen.”

“Lampaert zal de tweede man in de rij zijn, terwijl de rest van mijn ploeg als helper starten, allemaal ten dienste van Vanmarcke. Ook Debusschere en Keukeleire, die op dit moment niet goed genoeg is om voor eigen rekening te kunnen rijden. Van Keirsbulck moet dan weer verder flitsen laten zien zoals hij in Gent-Wevelgem heeft gedaan. Declercq en Maes starten om op kop te rijden. Geen Vermote of Wallays dus. Ik ga voor een team met uitsluitend helpers. De Vermote van vandaag is geen helper meer. Wallays lag dan weer in de weegschaal met Van Keirsbulck.”

Nico Mattan (Winnaar Gent-Wevelgem 2005 )

Wat als we zondag met een West-Vlaamse selectie in de Ronde zouden starten...
© vdb

“Lampaert als kopman in de Ronde? Nog iets te vroeg”

Zijn selectie: Jens Debusschere, Tim Declercq, Jens Keukeleire, Yves Lampaert, Sep Vanmarcke, Guillaume Van Keirsbulck & Jelle Wallays.

Zijn verantwoording: “Vanmarcke is de kopman. Hij bewees al meerdere keren dat hij 250 km aankan en deed in de Ronde al eerder mee voor winst. Het wordt moeilijk tegen Sagan en Van Avermaet, maar de Ronde is een koers voor hem.”

“Lampaert zou ik ook graag als kopman aanduiden, maar hij moet nog wat sterker worden. Kuurne, Omloop, Waregem… die kan hij al winnen. Maar voor de Ronde is het nog iets te vroeg.”

“Van Keirsbulck verraste me aangenaam in Gent-Wevelgem. Iedereen dacht dat zijn carrière voorbij was, maar als je ziet met wie hij daar allemaal op pad was… Debusschere neem ik ook mee, ook al wordt het geen sprint en zal hij nooit de Ronde winnen. Wallays en Declercq zijn helper. Tim rijdt echt sterk. Dat had ik niet verwacht, dat geef ik eerlijk toe. Keukeleire is iemand om op 60 km van de aankomst in de aanval te sturen.”