Wallays en Lampaert grijpen naast Vuelta-winst, zieke Waeytens geeft op

Yves Lampaert maakte deel uit van de aanvallende kopgroep, maar kon niet winnen. © Yuzuru SUNADA
Redactie KW

De Italiaan Valerio Conti heeft vrijdag de dertiende etappe in de wielerronde van Spanje op zijn naam geschreven. Nairo Quintana (Movistar) blijft leider.

De 23-jarige renner van Lampre-Merida haalde het na 213,4 km, de langste etappe in deze Vuelta, met start in Bilbao en aankomst in Urdax-Dantxarinea na een solo van achttien km.

Jelle Wallays (Lotto-Soudal) en Yves Lampaert (Etixx-Quick.Step) maakten deel uit van de vlucht van twaalf die de etappe, doorspekt met vier heuveltjes van derde categorie, kleurde met een lange ontsnapping.

De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) nam vrijdag met de rest van het peloton een snipperdag. De rode trui kwam op bijna 34 minuten van Conti over de aankomstlijn. Zico Waeytens (Giant-Alpecin) gaf dan weer op wegens oververmoeidheid en stapte zo als eerste Belg uit de Vuelta. “Al vijf dagen ging ik niet meer normaal naar het toilet”, liet Waeytens zelf optekenen op Twitter. “Ik was compleet leeg, mijn lichaam is op. Ontgoocheld. Ik wens mijn ploegmaten nog alle succes toe in de Vuelta.”

De Ledegemnaar sukkelt met maag- en darmproblemen en door de hitte en zware etappe van vandaag kon hij zijn tocht niet voortzetten. “Al van bij de start van de rit voelde ik me niet meer goed”, aldus Waeytens in een persbericht van zijn team. “Ik had geen kracht meer in de benen en kon het tempo niet meer volgen. Het is jammer dat mijn Vuelta zo aan zijn einde komt.”

Eerder al zag het Duitse team Warren Barguil vroegtijdig de wedstrijd staken. Morgen zaterdag leggen de renners 196,1 km af tussen startplaats Urdax-Dantxarinea en de finish op de col d’Aubisque (BC), de vierde en laatste beklimming van de dag.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier