VIDEO Nog toekomst voor de kermiskoers? “Als er geen koers is, is er niks te beleven”

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Putje zomer, op naar 21 juli en intussen de zoveelste week zon: tijd om een beetje schaduw op te zoeken! En in die schaduw treffen we een pak boeiende ‘Schaduwfiguren’. Harde werkers en dappere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken als de rest van de bevolking geniet van de vakantie.

De huidige gele trui (nog héél eventjes toch) van de Tour de France? Die kon je ruim tien jaar geleden nog gewoon zien winnen onder de kerktoren van Westrozebeke. Gouden Greg was toen nog neoprof en boekte in de Stadense deelgemeente een van zijn vroege zeges.

Het was zo, is altijd zo geweest en zal nog wel een tijdje zo blijven: de wielerhelden van morgen oefenen vandaag hun zegegebaar in kleinere wedstrijden overal te lande. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is misschien de strafste naam op de erelijst van de GP Raf Jonckheere in Westrozebeke, maar met Patrick Lefevere, Adrie van der Poel en Edward Theuns hebben ze best nog mooie namen uit diverse wielergeneraties.

Als er één iemand stopt, dan houdt het op denk ik

En toch gaat het niet zo best met de kleine koersen. In Westrozebeke, maar net zo goed elders in (West-)Vlaanderen. Sponsors haken af, de interesse neemt af en het wordt alsmaar lastiger om nog vrijwilligers te vinden die de handen uit de mouwen durven en willen steken.

In Westrozebeke heeft Freddy Deseyne al meer dan 30 jaar inzet bij de Wellevende Sportvrienden op de teller. Freddy deed er zowat alles in z’n carrière als vrijwilliger: nadars plaatsen, kleedkamers poetsen, broodjes smeren,… Hij werd indertijd gerecruteerd als jongeman van 26, maar doorheen de jaren zag Freddy de sterkhouders een na een wegvallen. Ze sterven – vaak letterlijk – uit en worden niet meer vervangen door jongere krachten. “We zijn nog met vijf, zes hooguit”, illustreert Freddy. “Eerlijk? Ik denk niet dat de koers er binnen tien jaar nog is. We zijn aan de 68ste editie. De 70ste halen we nog wel, de 75ste misschien… maar daarna? Als er één iemand stopt, dan houdt het op denk ik.”

De energie en de centen gaan naar de grotere wedstrijden, het publiek komt niet meer buiten voor een kleine koers en de dorpsbewoners zelf blijven niet meer thuis voor het hoogtepunt van ‘t jaar. Er zijn amper nog seingevers te vinden en zij die het nog willen doen, vragen vaak meer in return. Bovendien zit er af en toe al eens een uitgeregende editie tussen.

Het maakt allemaal dat het verre van evident geworden is om nog drie dagen koers te organiseren tijdens een kermisweek. En toch is er deze week dus nog koers in Westrozebeke. Al is het maar de vraag of dat ook de komende jaren nog het geval zal zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=Aglv-zPv4p0

68ste GP Raf Jonckheere, maandag 23 juli vanaf 14 uur in centrum Westrozebeke