VIDEO Gent-Wevelgem gaat in kader van oorlogsherdenking voor halfverharde wegen

23/11/16 om 19:22 - Bijgewerkt om 20:27

Vandaag is in Moorslede de komende editie van Gent-Wevelgem, die op zondag 26 maart 2017 plaatsvindt, aan pers en publiek voorgesteld. Opvallende nieuwigheid zijn de zogenaamde Plugstreets in het parcours: halfverharde wegen. "Een meerwaarde", vindt Johan Museeuw.

Nog meer dan vorig jaar is de herinnering aan de Groote Oorlog verweven met het parcours. De wedstrijd brengt met haar parcours een eerbetoon aan de 600.000 slachtoffers die in de Westhoek vielen. Ter herdenking van de Kerstbestanden van 1914 wordt een ommetje gemaakt door de Plugstreets in en rond Ploegsteert. Het is immers daar dat er destijds spontane toenadering is gekomen tussen de Britten en de Engelsen.

Greenroads ofte halfverharde wegen

Om tot bij die historische plaatsen te komen, maakt het peloton een omweg over zogenaamde 'greenroads', dit zijn halfverharde wegen die bestaan uit natuursteengranulaten met een natuurlijk bindmiddel. "Die 'Plugstreets' (verwijzend naar het belevingscentrum 'Plugstreet 14-18 Experience') zijn er gekomen op voorspraak van medewerker Rudy Lamond", vertelt sportief verantwoordelijke Hans De Clercq. "Rudy kent het Heuvelland als zijn eigen broekzak. Hij hertekende de omloop tussen de twee passages van de Kemmelberg om deze 'plugstreets' te kunnen aandoen. Ik zag er meteen de meerwaarde van in."

De eerste Plugstreet is de Hutteberg, ook gekend als Hill 63, een strategisch uitkijkpunt op de heuvelkam van Mesen en het achterliggende Heuvelland. De zone is 2,1 km lang en bestaat uit een 'hillie' (oplopende strook) en een dalende strook met daarin een verraderlijke chicane. Maxime Farazijn wist alvast te vertellen dat het daar effectief opletten geblazen is. Plugstreet 2 is 1,3 km lang en de laatste Greenroad, die door het bos van Ploegsteert passeert is 0,6 km lang.

"Gestreden met de fiets"

Jens Debusschere vertelde over die passages : "Ik verwacht niet dat de koers hier zal beslist worden, maar het is toch beter attent voorin te zitten." Ook Johan Museeuw heeft een duidelijke mening. "De Plugstreets zijn een meerwaarde omwille van het ganse verhaal dat er achter schuilt, maar niet iedere koers moet nu dergelijke stroken gaan opzoeken." Hans De Clercq treedt de Vlaamse Leeuw bij. "Deze parcourswijziging past in het hele plaatje. Wij willen de link zijn tussen de sport anno 2017 en het spijtige verhaal van 100 jaar geleden. Door de Plugstreets mee op te nemen in het parcours wordt er opnieuw gestreden, zij het dan gelukkig met de fiets. Daarnaast brengen wij ook hommage aan de slachtoffers en kan de televisiekijker op gepaste wijze de gesneuvelden gedenken", besluit de naar Eernegem ingeweken Oost-Vlaming uit Knesselare.

(GO/TVB)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!