Vermeersch en Vanthourenhout wél, Vantornout niét geselecteerd voor WK veldrijden

© BELGA
Redactie KW

Bondscoach Rudy De Bie heeft dinsdag in Brussel zijn selectie bekendgemaakt voor het WK veldrijden van volgende week zondag 29 januari in het Luxemburgse Bieles. Uittredend wereldkampioen Wout van Aert leidt de Belgische delegatie.

Naast Van Aert bestaat de zevenkoppige selectie uit (in alfabetische volgorde) Tom Meeusen, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout uit Wingene en Gianni Vermeersch uit Klerken. Jens Adams, Jim Aernouts en ook Torhoutenaar Klaas Vantornout zjin aangeduid als reserves.

Gianni Vermeersch heeft de voorbije weken zeer sterke wedstrijden gereden“, aldus de bondscoach. “Dat was niet altijd te zien aan zijn resultaten door de pech waarmee hij af te rekenen kreeg, maar op basis van de sportieve criteria verdient hij een plekje in deze selectie. Hij is bijzonder strijdvaardig, niet altijd de leukste jongen om tegen te koersen, maar op een WK rijdt hij tegen een buitenlander, dus daar heb ik dan geen enkel probleem mee”, lachte hij.

Gianni Vermeersch: “Niets gehoord van de bondscoach”

De Klerkenaar maakte ook in 2015 in Tabor deel uit van de selectie, vorig jaar viel hij dan weer naast de boot. Nu is hij opnieuw van de partij. “Ik was toch wel even emotioneel toen ik het las op Twitter”, vertelt hij. “Ik had niets gehoord van de bondscoach. Ik herinnerde me nog van vorig jaar dat enkel de niet-geselecteerden zo’n telefoontje krijgen, dus ik hoopte wel dat ik er bij zou zijn, maar het is toch nog altijd bang afwachten. Toen dat bericht kwam van de Bond op Twitter met de zeven namen, was ik zeer blij en opgelucht. Ik had vaak af te rekenen met pech de voorbije weken en dat leverde niet altijd resultaat op, maar het stemt me tevreden dat de bondscoach gezien heeft dat ik in goede conditie ben.”

“Hopen op snelle start”

“Evident was het niet altijd om terug te vechten na alweer materiaalpech en een verloren positie”, gaat hij verder. “Maar ik ben nooit de moed verloren en zette door, met dat WK in het achterhoofd. En ook omdat ik wist dat ik gebaat was om elke wedstrijd tot een goed eind te brengen om mijn niveau op te krikken. Deze selectie is toch wel een opsteker na zo’n periode met veel tegenslag en ook mooi voor onze ploeg. Afgelopen weekend stond Marcel Meisen, die de week voordien ook nog eens Duits kampioen werd, nog op het podium van een Wereldbeker, nu mag ik ook naar het WK. Voor een nieuwe ploeg betekent dat toch heel wat en voor onze sponsors is dat toch een gedroomde start.”

“Ik ga nu hard blijven werken en hoop top te zijn op het WK”, eindigt hij. “Wout is er kopman, ik wil de Belgische ploeg zoveel mogelijk helpen. De voorbije weken kende ik vaak een snelle start en dat kan misschien wel een voordeel zijn voor Wout, maar goed, het is nog te vroeg om over ploegtactiek te spreken.”

Klaas Vantornout: “Toch hoop gekoesterd”

Gepasseerd voor het WK is Torhoutenaar Klaas Vantornout, maar die pakt zijn niet-selectie waardig op. “Ik heb tien mooie WK’s op rij meegemaakt, tot vorige week hield ik niet eens rekening met een selectie”, aldus de renner van Marlux-Napoleon Games. “Maar na mijn goede prestatie van zondag begon ik toch weer wat hoop te koesteren. Ik voel me met de week beter worden, maar het woord is aan de bondscoach en ik wist dat het close zou zijn met die andere jongens. Het geeft me ergens wel voldoening dat ik nog in de weegschaal lag. Vorig jaar was er na mijn rotseizoen zelfs geen sprake van mij op een WK. Nu kwam ik tenminste weer in aanmerking en dat toont toch aan dat ik goed bezig ben en het harde werk van de voorbije weken heeft geloond.”

Vermeersch en Vanthourenhout wél, Vantornout niét geselecteerd voor WK veldrijden
© BELGA

“Er komen nog enkele mooie wedstrijden aan, zaterdag in Zonnebeke, daarna in Hoogerheide en daar wil ik het beste van maken”, vervolgt hij. “Vervolgens vertrek ik op stage naar Calpe, waar ik goed kan trainen voor de laatste crossen. Daar wil ik ook nog wat laten zien.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier