Veldrijders zien nu al op tegen nieuwe stevige helling in cyclocross van Koksijde

16/11/16 om 20:44 - Bijgewerkt op 17/11/16 om 08:02

Zondag is er een wereldbekercross veldrijden in Koksijde en die wordt over een compleet vernieuwd parcours betwist. Inclusief een flinke kuitenbijter meteen na de start. Niet elke crosser uit het pak staat er momenteel voor te springen.

Veldrijders zien nu al op tegen nieuwe stevige helling in cyclocross van Koksijde

De renners van Marlux-Napoleon Games gingen woensdadg al op verkenning op de nieuwe omloop en schrokken zich toch een bult toen ze de uit de kluiten gewassen duin voor zich zagen opdoemen. Vooral Dieter Vanthourenhout en Eli Iserbyt toonden zich op Twitter alvast geen grote fan. "Parcoursverkenning Koksijde zit erop. Ik mis het oude parcours toch. Opnieuw gewijzigd. Dit neigt meer naar Zonhoven proberen overtreffen", aldus Vanthourenhout.

Klaas Vantornout daarentegen relativeert het nieuwe element in het parcours van Koksijde. Hij heeft het over een 'mooie nieuwe looppassage', en wanneer Iserbyt daarop repliceert dat het meer veldloop dan veldrit wordt, reageert de Torhoutenaar laconiek. "Saloncoureur. Vijftig meter kan je toch wel lopen zeker? Go Eli go!"

Per toeval ontstaan

Parcoursbouwer Walter Maes verdedigt intussen zijn keuze. "Het is nog altijd de parcoursbouwer die het parcours samenstelt", zegt hij donderdagochtend bij Radio 2 West-Vlaanderen. "De nieuwe duin is er trouwens een beetje per toeval gekomen. Vorig jaar was een deksel bloot komen te liggen, waardoor er heel wat valpartijen waren. Ik ging op zoek naar een alternatief en toen er per toeval een boom moest worden verwijderd omdat die dreigde om te vallen, kwam er plotseling een strook met een prachtig uitzicht beschikbaar. Ik besloot die in het parcours in te bouwen. Het ziet er trouwens veel erger uit dan het is, hoor."

Walter Maes benadrukt bovendien dat in Koksijde alles 'natuurlijk' is. "Hier is niets speciaal aangelegd of uitgedokterd. Peter Van den Abeele van de UCI vond deze duin een prachtig initiatief. Hij wees er me wel op dat die redelijk kort na de start ligt en dat de strook dus breed genoeg moest zijn. Hij is uiteindelijk tien meters breed. Ik zie dat bepaalde renners tot halfweg de helling fietsen en dan pas afstappen, dus het valt allemaal wel mee."

(FJA - Foto Twitter/Eli Iserbyt)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!