Veertigste editie Driedaagse De Panne-Koksijde gaat dinsdag van start

Na Gent-Wevelgem zondag maakt het peloton zich op voor de Driedaagse De Panne-Koksijde. © BELGA
Redactie KW

Dinsdag wordt de Driedaagse De Panne-Koksijde op gang geschoten. De beste jongere krijgt voortaan de trofee Bernard Van de Kerckhove, vernoemd naar de vorig jaar overleden voorzitter.

Vooral de openingsrit onderging een serieuze vernieuwing met onder andere twee keer de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. De rest van het parcours bleef behouden. De driedaagse wordt traditioneel afgesloten met het bekende dubbelprogramma. Er is de korte rit in lijn en afgesloten wordt er met een individuele tijdrit.

Start aan Plopsaland

De start van de eerste etappe is gelegen aan Plopsaland, waar in een grijs verleden de renners ook al eens van start gingen toen het nog de naam Melipark had. Na het attractiepark in De Panne gaat het richting Oost-Vlaanderen waar na 80 km de Edelare, de eerste helling van de dag, wacht. Via de Leberg en Berendries bereikt men na 100 km de aankomstzone aan het station van Zottegem. Daar volgen nog twee plaatselijke ronden van elk 48,8 km met daarin de beklimmingen van de Berendries, Ten Bosse, Muur van Geraardsbergen en de Klemhoutstraat. De organisatoren nemen voor het eerst in hun bestaan de mythische bult van Geraardsbergen op in hun parcours. Ze rekenen erop dat deze nieuwe plaatselijke omloop meer spankracht zal geven.

Drie plaatselijke ronden

Dinsdag is Zottegem aankomstplaats. Woensdag wordt in deze stad de start gegeven van de tweede rit die finisht in Oostduinkerke. Ook hier is er een wijziging. Zeker in aanloop naar het Heuvelland. Die gaat nu via Oudenaarde, Zwevegem en Menen om zo de bergzone in te trekken met de beklimming van onder andere de Kemmelberg. Na de Moeren volgen drie plaatselijke ronden van elk 11,2 km in en rond Oostduinkerke.

Tweelijk met korte rit en tijdrit

De Driedaagse De Panne-Koksijde wordt traditioneel afgesloten met een tweeluik. ‘s Voormiddags is er de korte rit in lijn, over 111,5 kilometer, en daarna staat nog een individuele tijdrit over 14,2 kilometer op het programma.

Vorig jaar ging de eindzege naar Alexander Kristoff. De Noor bleek een grote slokop want met uitzondering van de individuele tijdrit won hij alle ritten en dus ook het eindklassement. De overwinning in de tijdrit was weggelegd voor Bradley Wiggins. De beste jongere krijgt voortaan de trofee Bernard Van de Kerckhove, vernoemd naar de vorig jaar overleden voorzitter en koersdirecteur van de rittenkoers.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier