Veel medaillekansen, maar geen zekerheden

Tom Vandenbussche

Dit weekend staan in Lille in de Kempen de Belgische kampioenschappen veldrijden op het programma. Onze provincie, de voorbije jaren erg succesvol, telt heel wat kanshebbers op een medaille, maar zekerheden zijn er niet.

De eerstejaarsnieuwelingen trappen zaterdag om 12 uur de nationale titelstrijd af. Daarbij één West-Vlaamse kanshebber op een medaille: Yente Peirens (Lares-Doltcini) uit Desselgem. Hij stapelt al het hele seizoen de ereplaatsen (tussen de tweedejaars) op, kroonde zich recent in Lichtervelde tot provinciaal kampioen en behaalde afgelopen zondag in Leuven een knappe derde plaats na twee tweedejaars. Hij kan morgen al meteen voor een eerste West-Vlaamse triomf zorgen. Ploegmaat Witse Meeussen, Ryan Cortjens en Jasper Van den Plas worden stevige concurrenten. Jasper Dejaegher (Gistel), Tjorven Vanparys (Wielsbeke), Jelle Vermoote (Pervijze) en Joran Wyseure (Lichtervelde) zullen proberen een (verdere) ereplaats te bemachtigen.

Gerben in spoor van Nico?

Anderhalf uur later is het aan de tweedejaarsnieuwelingen, waar we opnieuw een kandidaat op goud tellen: Gerben Kuypers, dit jaar al goed voor negen (!) zeges, trekt met veel ambitie naar de Kempen en wil winnen. Hij kan met goud in het spoor treden van zijn vader Nico, die ooit de Belgische titel op de weg bij de elite zonder contract bemachtigde. Ook Gerben geniet concurrentie uit eigen ploeg met Lloyd Sprangers. Ook Arno Van den Broeck (de vriend van Shari Bossuyt uit Bellegem) en Niels Vandeputte zijn te duchten klanten.

Van West-Vlaamse zijde kijken we ook uit naar de prestaties van Wannes Vanden Bussche uit Jabbeke, deze winter al goed voor zes zeges, Louis Decoster uit Knokke-Heist, afgelopen zondag uitstekend op dreef in Leuven, Vito Braet uit Zwevezele en Maxim Dewulf uit Sint-Eloois-Winkel. En wat met vice-Belgisch kampioen Andres Verdonck uit Desselgem? Dat hij talent heeft, is duidelijk, maar de jongste maanden kwam het er iets te weinig uit bij de Molenspurter. We zijn benieuwd naar wat hij in Lille vermag.

Zet Dhoore opwaartse trend voort?

De juniores sluiten om 15 uur de eerste kampioenschapsdag af. Alessio Dhoore uit Beernem won vorige week twee crossen en start met podiumambities. Jappe Jaspers is de uitgesproken topfavoriet, maar ook de broers Toon Vandebosch en Victor Vandebosch, Arne Vrachten en vooral Florian Vermeersch zullen hun zegje willen doen. Een open titelstrijd wordt verwacht. En wat kan Arno Debeir uit Torhout? Als nieuweling werd hij twee keer na elkaar vice-Belgisch kampioen, maar door een val in augustus zal de pion van Lares-Doltcini zijn volledige campagne verstoord. Recent won ook hij echter twee keer. Top tien moet op zijn minst de ambitie zijn. Dat mag ook van gewezen Belgisch kampioen Yentl Bekaert uit Passendale verwacht worden.

Veel medaillekansen, maar geen zekerheden
© BELGA

Daarnaast wordt het van West-Vlaamse zijde uitkijken naar de prestaties van Niels Vandermeulen (Harelbeke) en Wannes Defour (Pittem), beiden uitstekend op dreef in het regionale werk.

Zes op zes voor Iserbyt?

Veel medaillekansen, maar geen zekerheden
© BELGA

Zondag om 11 uur bijten de beloften de spits van dag twee af. Met Eli Iserbyt uit Bavikhove hebben we ook in deze categorie een titelkandidaat. Eli kan na eerdere titels bij de 14-jarige aspiranten, de nieuwelingen én juniores voor een onnavolgbare zes op zes zorgen. Weerwerk mag verwacht worden van ploegmaats Quinten Hermans, Thijs Aerts en ook Daan Hoeyberghs. Een tweede West-Vlaams ijzer in het vuur wordt Nicolas Cleppe, ploegmaat van Iserbyt bij Telenet-Fidea. De voorbije anderhalve maand uitstekend op dreef en vorige week nog derde in Baal.

Andere beloften uit onze provincie om in de gaten te houden, zijn Jonas Degroote uit Zillebeke, Thomas Joseph uit Kemmel, Nick Van de Kerckhove uit Oostkamp en Berne Vankeirsbilck uit Harelbeke. Top tien moet voor enkelen onder hen de ambitie zijn.

Bellaert bij de dames?

Bij de dames, waar drie vier titels (nieuwelingen, juniores, beloften en elite) te verdienen vallen, tellen we met Axelle Bellaert uit Stalhille een potentiële medaillekandidate bij de beloften. In deze titelstrijd, die voor het eerst in het leven geroepen wordt, strijden Femke Van den Driessche en Laura Verdonschot voor goud en zilver, maar achter hen ligt het veld open. Kan brons? We zullen het zondag weten.

Bij de dames elite zal Jolien Verschueren, de Kruishoutemse kleuterjuf in een school in Marke, haar podiumambities willen waarmaken en beoogt Joyce Vanderbeken uit Zwevegem een plaats in de top tien. Cindy Bauwens uit Avelgem, vorig jaar nog vijfde in de modder van Erpe-Mere, komt ditmaal in principe niet in aanmerking voor een dichte ereplaats.

Dan toch Klaas?

Veel medaillekansen, maar geen zekerheden
© BELGA

De profs sluiten zondag om 15 uur de debatten af. Klaas Vantornout verdedigt zijn titel, maar verlengen wordt moeilijk. Michael Vanthourenhout kan misschien verrassen. Hij is in een goeie dag podiumrijp. Broer Dieter Vanthourenhout is eveneens uitstekend op dreef, maar zal zich vermoedelijk moeten wegcijferen voor kopmannen Vantornout en Kevin Pauwels. Ook Gianni Vermeersch kan in een goeie dag heel dicht eindigen. Het belooft alleszins een spannend BK voor profs te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier