Vandecasteele, Rommelaere en Harteel nieuwe West-Vlaamse kampioenen in het veld

Bart Jay Junior Vandecasteele. © Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Zondag vonden in Lichtervelde de provinciale veldritkampioenschappen voor aspiranten plaats. Finaal werden zes nieuwe kampioenen gehuldigd: Bart Jay Junior Vandecasteele uit Veurne en Chelsey Saintobyn uit Wielsbeke bij de 12-jarige aspiranten, Iben Rommelaere uit Harelbeke en Lani Wittevrongel uit Hertsberge bij de 13-jarige aspiranten en Jelle Harteel uit Veurne en Lucie Vanbelle uit Lichtervelde bij de 14-jarige aspiranten.

Bij de 12-jarige aspiranten stond er geen maat op Bart Jay Junior Vandecasteele van KVC Noordzeemeeuw. De veelwinnaar uit Veurne ging er als een speer vandoor en zag zijn voorsprong stelselmatig toenemen. Aan de meet had Vandecasteele, die zijn negende zege van het seizoen boekte, een mooie marge op zijn belangrijkste rivaal, Senne Van Nieuwenhuyse uit Ardooie. Lewis Delaere uit Diksmuide vervolledigde het podium. “Ik kon meteen wegrijden en een bonus bijeenrijden”, aldus Vandecasteele, die vanaf 1 januari uitkomt voor het nieuwe team van Jan Denuwelaere. “Ik was ook de enige die over de put sprong. Daardoor kon ik bij elke passage een extra voorsprong op de anderen nemen.”

Chelsey Saintobyn.
Chelsey Saintobyn.© Foto Coghe

Bij de meisjes ging de titel naar Chelsey Saintobyn (Koninklijke Brugse Velosport) uit Wielsbeke. Zij ging Saare Clinckemaillie uit Ardooie vooraf.

Rommelaere outstanding

Bij de 13-jarige aspiranten was er een kanonstart van Oost-Vlaming Dario Van der Heijden, maar Iben Rommelaere reageerde attent en ging op een technischer stuk op en over zijn rivaal.

Iben Rommelaere.
Iben Rommelaere.© Foto Coghe

De regerende Vlaamse kampioen uit Harelbeke bouwde stelselmatig zijn voorsprong uit en triomfeerde uiteindelijk autoritair solo. Van der Heijden en Belgisch kampioen Niels Ceulemans mochten mee plaatsnemen op het podium. Matteo De Smet uit Waregem en Warre Van den Meerssche uit Tielt veroverden respectievelijk zilver en brons op het provinciaal kampioenschap. “Dat ik hier de Belgische kampioen kan kloppen, doet inderdaad deugd”, lachtte Rommelaere, vorig jaar nog ‘s lands beste, na afloop zijn tanden bloot. “Op het BK kende ik wat pech en kon ik niet meer in de spits terugkeren. Hier kon ik echter al vlug het heft in handen nemen en een marge uitbouwen. In de laatste ronde heb ik geen onnodige risico’s meer genomen, maar hield ik toch een stevig tempo aan.”

Lani Wittevrongel.
Lani Wittevrongel.© Foto Coghe

Bij de meisjes ging Lani Wittevrongel, de stiefzus van Rommelaere, met goud lopen. De Hertsbergse debutante was eind vorige maand ook al goed voor brons op het BK. Een sterke Malaika Feys uit Pittem en uittredend kampioene Axana Coutteau uit Veurne vergezelden haar op het podium.

Harteel ondanks ketting

Bij de 14-jarige aspiranten keek iedereen uit naar een duel tussen Milan Kuypers, de kampioen van vorig jaar, diens ploegmaat Brent Delaere en Jelle Harteel, maar de verwachte strijd tussen de drie protagonisten kwam er niet.

Jelle Harteel.
Jelle Harteel.© Foto Coghe

Harteel ging als een bezetene van start en bouwde al vlug een geruststellende voorsprong uit op Delaere en Kuypers, die een mindere dag kende. In de slotronde leek het door een afgelopen ketting nog even mis te gaan, maar de Veurnenaar van Zannata-Galloo CT Menen, die vanaf 1 januari ook voor het nieuwe team van Jan Denuwelaere zal uitkomen, kon zich nog net op tijd relanceren en zijn gouden medaille veilig stellen. Delaere en een ontroostbare Kuypers vervolledigden het West-Vlaamse PK-podium. “Dit scenario was niet gepland”, verzekerde Harteel na afloop. “Maar toen Brent een foutje maakte, rook ik mijn kans en ging ik voluit. Met succes. In de laatste ronde was er nog even paniek toen ik over de put sprong, maar mijn ketting eraf viel. (lacht) Dat had ik dus beter niet gedaan, maar op zo’n moment denk je gewoon dat er niets meer fout kan lopen.”

Lucie Vanbelle.
Lucie Vanbelle.© Foto Coghe

Bij de meisjes verzekerde Lucie Vanbelle uit Lichtervelde, de enige West-Vlaamse aan de start, zich van provinciaal goud.

(TVB – foto’s Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier