Van der Poel wint Noordzeecross in Middelkerke, Gianni Vermeersch (Klerken) knap vijfde

Klerkenaar Gianni Vermeersch werd knap vijfde en eerste West-Vlaming. © Foto Coghe
Redactie KW

De Nederlander Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Superprestigecross in Middelkerke gewonnen. De Nederlander haalde het afgescheiden voor wereldkampioen Wout van Aert. Laurens Sweeck werd derde. Mathieu Van der Poel is meteen ook de eindlaureaat van de Superprestige 2016-2017. Net als in de daguitslag, zijn ook in het eindklassement Wout Van Aert tweede (113 punten) en Laurens Sweeck (92 punten) derde.

Van bij de start werd het tempo heel strak gehouden. Een kopgroep van negen renners trok de tweede ronde in. Dat waren Wout Van Aert, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck, Vincent Baestaens, Tim Merlier, Jim Aernouts en de Nederlanders Mathieu Van der Poel, Lars van der Haar en Corné van Kessel.

Voor Van der Poel ging het allemaal te traag en de Nederlandse kampioen versnelde. Wout van Aert volgde met Corné van Kessel en Gianni Vermeersch in zijn spoor. Van Aert overbrugde in zijn eentje de kloof met de Nederlandse kampioen en ging meteen resoluut aan de leiding rijden. Op het einde van de vierde ronde demarreerde Van der Poel en Van Aert moest even passen. Achter de wereldkampioen volgden Van der Haar, Vermeersch en Sweeck. Van der Poel bleef ondertussen tempo rijden, maar dat deed ook Van Aert. Hij knabbelde stelselmatig aan zijn achterstand.

Op twee ronden van het einde was het verschil maar negen seconden, maar toen kraakte Van Aert. Bij het ingaan van de slotronde was de kloof tussen beide renners immers al opgelopen tot zestien seconden. Meteen werd duidelijk dat enkel pech Van der Poel nog van de zege kon houden. Die pech kwam er niet en Van der Poel haalde het voor Van Aert en Sweeck. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier