Van der Poel wint eerste cross Superprestige

03/10/16 om 00:37 - Bijgewerkt om 00:35

Mathieu van der Poel heeft zondag in het Nederlandse Gieten de openingsmanche van de Superprestige veldrijden op zijn naam geschreven. De Nederlander was in zijn allereerste cross van het seizoen sneller dan wereldkampioen Wout van Aert, die in de slotfase met pech af te rekenen kreeg. Laurens Sweeck, zaterdag nog winnaar in Neerpelt, kwam als derde over de streep. Klaas Vantornout werd zesde.

Van der Poel wint eerste cross Superprestige

© BELGA

Tim Merlier dook als eerste het veld in in Gieten, voor Tom Meeusen, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, die bij zijn wederoptreden in het veld meteen bij de pinken was. Merlier sleurde op kop en bepaalde het tempo. De renner van Crelan-Vastgoedservice kwam evenwel ten val toen hij over de balkjes sprong en moest enkele plaatsen prijsgeven. Het tempo lag hoog, maar afscheiding kregen we nog niet meteen. Bij de eerste passage aan de finish was het Meeusen die op kop reed, enkele lengtes verder volgde Van der Poel met Van Aert en de rest van het pak.

Van der Poel schudde daarna even aan de boom en zette Van Aert onder druk. De wereldkampioen dichtte het kloofje, Meeusen zat niet ver. Het duo stak er duidelijk met kop en schouders bovenuit, in de achtervolging was het vooral Meeusen die het meeste werk verrichtte. Toon Aerts, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels volgden in zijn wiel.

Zandstrook

Vooraan was het evenwel te doen en iets over halfweg cross leidde Van der Poel de dans, de Nederlander maakte vaak het verschil in de hellende zandstrook. Toen Van der Poel evenwel ten val kwam na een sprong over de balkjes, pikte Van Aert weer aan en nam hij weer de kop. Het tempo stokte even en dat zorgde ervoor dat Laurens Sweeck na een lange inhaalrace de sprong weer naar voren kon maken.

Van der Poel wint eerste cross Superprestige

© BELGA

Lang zou hij het duo evenwel niet kunnen volgen, want Van Aert versnelde niet veel later opnieuw en de renner van Era-Circus moest eraf. Van Aert hield het tempo hoog, maar Van der Poel gaf geen duimbreed toe en bleef het de wereldkampioen moeilijk maken. Toen het tempo weer even naar beneden ging, leek Sweeck andermaal terug te komen, maar in het zand maakte Van der Poel het verschil. Het duo zou strijden om de zege.

Al lopend

Zaak was om als eerste aan de hellende zandstrook op het eind te beginnen en dat werd een duel op het scherp van de snee. Van Aert had net voor de bocht nog de kop, maar zag Van der Poel nog op slinkse wijze passeren. Van Aert struikelde even, beiden gingen uiteindelijk lopend en niet fietsend naar boven. Ook hier was het hard tegen hard en toen Van Aert na de looppassage weer op de fiets wou springen, kreeg hij af te rekenen met een haperend versnellingsapparaat. Wedstrijd voorbij, Van der Poel pakte de overwinning in zijn eerste cross van het nieuwe seizoen na zijn knieoperatie. Van Aert moest vrede nemen met de tweede stek, Sweeck vervolledigde het podium.

Van der Poel wint eerste cross Superprestige

© BELGA

(Belga - foto's Belga)

Top 20:

1. Mathieu Van der Poel (Ned) in 58:35

2. Wout van Aert op 0:08

3. Laurens Sweeck 0:13

4. Jens Adams: 0:16

5. Toon Aerts 0:22

6. Klaas Vantornout 0:25

7. Tom Meeusen 0:39

8. Tim Merlier 0:42

9. David Van der Poel (Ned) 0:43

10. Lars van der Haar (Ned) 0:58

11. Kevin Pauwels 1:08

12. Vincent Baestaens 1:15

13. Michael Boros (Tsj) 1:26

14. Dieter Sweeck 1:42

15. Corné van Kessel (Ned) 2:09

16. Gianni Vermeersch 2:13

17. Twan van den Brand (Ned) 2:14

18. Julien Taramarcaz (Zwi) 2:15

19. Daan Hoeyberghs 2:28

20. Patrick Van Leeuwen 2:30

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!