Van der Poel klopt Van Aert in titanenstrijd

© BELGA
Redactie KW

Wereldkampioen Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon) heeft zondag de Citadelcross in Namen gewonnen, dat is de vierde Wereldbekermanche van het seizoen.

De Nederlander vocht op de Citadel in Namen een titanenduel uit met Wout Van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace), die zich pas in de laatste meters gewonnen gaf. Kevin Pauwels, de winnaar van vorig jaar, werd na een spannend kijkstuk derde, Sven Nys moest vrede nemen met de achtste plaats.

De Citadel van Namen vormde zondag het decor van de vierde manche van de Wereldbeker. Na zeges voor Wout Van Aert in Las Vegas, Lars van der Haar in Valkenburg en Sven Nys in Koksijde was het afwachten of een vierde winnaar op zou staan. Het was Sven Nys die tot ieders verrassing de beste start nam in Namen, in zijn zog volgde de Nederlander Corné van Kessel met de twee youngsters Mathieu van der Poel en Wout Van Aert, al goed voor veertien zeges dit seizoen.

Nys nam de volledige eerste ronde op zich, maar het tempo lag niet verschroeiend hoog en een achttal renners bleven daardoor vooraan bijeen. Toen Wout van Aert in de tweede ronde op de lastige schuine kant het commando nam, ging het tempo even de hoogte in, maar daarna viel het opnieuw stil en bleef een pak crossers bij elkaar.

Het was Toon Aerts die profiteerde van de windstilte en het hazenpad koos. Intussen moest Sven Nys zijn snelle start bekopen en bengelde hij achteraan het groepje achtervolgers met onder meer de Fransman Venturini, Van der Poel, Van der Haar, de Tsjech Boros, Pauwels en Van Aert. Wat later sloot ook Belgisch kampioen Klaas Vantornout nog aan. Aerts werd uiteindelijk weer gegrepen toen Van Aert even versnelde.

In de vierde ronde achtte de Nederlander Lars van der Haar zijn moment gekomen. Hij koos een andere strook dan zijn kompanen op de schuine kant en nam de leiding, een valpartij een halve ronde later zorgde er evenwel voor dat de rest terugkeerde.

Na 33 minuten, iets over halfweg cross, vond Van Aert het welletjes en ging hij op de trappers staan. Mathieu van der Poel moest diep in zijn reservetank tasten, maar slaagde er in om het wiel te houden en het duo nam de kop van de wedstrijd. Ook Kevin Pauwels, al twee keer winnaar in Namen, pikte na een halve ronde nog aan.

In een spannend slot deelde de wereldkampioen voortdurend prikjes uit, maar slaagde hij er niet in om zich te ontdoen van Wout Van Aert. Het trio vatte samen de slotronde aan. Van Aert leek zich alsnog van Mathieu van der Poel te kunnen ontdoen, maar de wereldkampioen gaf niet af, bleef in het wiel en versnelde zelf in de ultieme laatste 300 meter. Van Aert boog het hoofd en Van der Poel pakt daarmee, na de overwinning in Overijse, zijn tweede zege van het seizoen, zijn eerste Wereldbeker dit jaar. Van Aert blijft aan de leiding in de Wereldbekerstand met 290 punten. Sven Nys telt 261 punten en Lars van der Haar staat derde met 255 punten.