Van der Poel in Namen te sterk voor Van Aert

© BELGA
Redactie KW

Mathieu Van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zondag in Namen de zesde Wereldbekermanche veldrijden van het seizoen op zijn naam geschreven.

De Nederlandse kampioen reed op de Citadel in Namen de hele wedstrijd op het voorplan, al zag hij in de slotfase wereldkampioen Wout van Aert nog vanuit de achterhoede terugkeren. In de laatste ronde profiteerde Van der Poel van een foutje van de wereldkampioen om een kloof te slaan. Uiteindelijk kwam de Nederlander solo over de meet, voor Van Aert en Kevin Pauwels.

Mathieu van der Poel boekte zo een twee op twee dit weekend, zaterdag was hij in de Scheldecross in Antwerpen ook al te sterk voor Van Aert. Het is tevens zijn derde zege op rij in de Wereldbeker, waarin Van Aert riant aan de leiding blijft omdat Van der Poel de eerste twee wedstrijden van het seizoen moest missen wegens een blessure. De zevende WB-manche van het seizoen wordt op tweede kerstdag in Heusden-Zolder gereden. In januari volgen er dan nog Wereldbekermanches in het Italiaanse Fiuggi (15 januari) en het Nederlandse Hoogerheide (22 januari).

Lastig en drassig

Geen snelheidscross op en rond de Citadel van Namen, het parcours lag er zoals altijd lastig en drassig bij en vormde het strijdtoneel voor een nieuw duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel, die beiden ook zaterdag al een hevige strijd uitvochten.

Van der Poel in Namen te sterk voor Van Aert
© BELGA

Ook nu werd al meteen na de start druk gezet door Mathieu van der Poel, winnaar van de Scheldecross in Antwerpen. Op de schuine kant etaleerde de Nederlander zijn technische vaardigheden en maakte Van Aert een kleine schuiver waardoor hij al meteen op achtervolgen was aangewezen. Even leek het dat we andermaal een lange solo zouden krijgen van de kopman van Beobank-Corendon, maar Van Aert keerde terug in ronde twee. Amper terug vooraan maakte hij op dezelfde plaats een nieuwe duik in het veld, deze keer iets spectaculairder waardoor hij meer tijd verloor en in een groepje verzeilde met Michael Vanthourenhout en Tom Meeusen. Bij de passage aan de finish bedroeg de achterstand zestien seconden. Lag de wedstrijd in een definitieve plooi? Toch niet, want Van Aert toonde zich strijdvaardig en keerde andermaal terug. In de vierde ronde was alles weer te herdoen en het tempo vooraan stokte waardoor ook Tom Meeusen wist terug te keren.

Fiets in de omheining

In de vijfde ronde maakte Van Aert evenwel een nieuwe fout toen hij met zijn fiets in de omheining reed en even vast kwam te zitten. Andermaal verloor hij twintig seconden, maar de kopman van Crelan-Vastgoedservice keerde een derde keer terug en wist zelfs de kop te nemen.

Van der Poel in Namen te sterk voor Van Aert
© BELGA

Van der Poel leek iets te snel van start gegaan, gaf op het eind een vermoeide indruk en stapelde nu zelf de kleine technische foutjes op. Van Aert profiteerde evenwel niet en in een spannend slot haalde de Nederlander dan toch de bovenhand in een lastige, steile strook. Van Aert moest er voet aan de grond zetten, verloor een lengte of drie en Van der Poel was gaan vliegen. De zege voor de Nederlander, de dertiende al dit seizoen, tegenover tien voor Van Aert. Kevin Pauwels vervolledigde het podium. Van Aert behoudt zijn leiderstrui met 370 punten, Pauwels staat tweede met 294 punten, Sweeck telt op de derde plaats 279 punten.

Van der Poel in Namen te sterk voor Van Aert
© BELGA

(Belga – foto’s Belga)