Van der Haar te sterk voor Van Aert in slotronde, Michael Vanthourenhout vierde

Van der Haar pakte goud. © BELGA
Redactie KW

De Nederlander Lars van der Haar (Giant-Alpecin) heeft zich zaterdag in het Nederlandse Huijbergen tot de eerste Europese kampioen veldrijden bij de mannen elite gekroond. In de slotronde bleek Van der Haar te sterk voor topfavoriet en man in vorm Wout Van Aert. Kevin Pauwels pakte brons.

Het was Tom Meeusen die de beste start nam en als eerste het veld indook. Hij werd op de voet gevolgd door Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en de Fransman Clément Venturini. Kevin Pauwels miste door pech compleet zijn start en was meteen op achtervolgen aangewezen.

Laurens Sweeck, zilverenmedaillewinnaar vorig jaar bij de beloften, slaagde er in om in de tweede ronde een kloofje te slaan. Ver reed hij niet weg en een andere youngster, Michael Vanthourenhout, volgde gezwind op enkele lengtes. Helaas voor de West-Vlaming werd hij teruggeslagen door een valpartij na de chicken run. Lang duurde ook het liedje van Sweeck niet. In de derde ronde achtte Wout Van Aert zijn moment gekomen. Hij versnelde en kreeg Lars van der Haar met zich mee. Michael Vanthourenhout pikte in extremis zijn wagonnetje nog aan, maar na enkele versnellingen moest Van Aert enkel nog Van der Haar naast zich dulden.

De Nederlander beet zich vast in het wiel van Van Aert, maar op het einde van de zesde ronde, na zo’n 40 minuten, moest ook hij plooien. Bij de passage aan de finish telde Van Aert zeven seconden voorsprong, een kloof die groter leek te worden, tot de motor van Wout van Aert opeens sputterde en hij ook nog eens kreeg af te rekenen met een aflopende ketting. Van der haar kwam dichter en sloot net voorbij het ingaan van de voorlaatste ronde opnieuw aan.

Na een spannend duel, het meest beklijvende van het veldritseizoen tot nu toe, stapelde Van Aert in de slotronde de foutjes op en profiteerde Van der Haar daar optimaal van. Hij reed weg op de Nootjesberg en soleerde uiteindelijk naar de zege, goed voor de eerste Europese titel bij de profs. Van Aert werd tweede, Kevin Pauwels derde. Bruggeling Michael Vanthourenhout reed naar een vierde plaats. Gianni Vermeersch werd vijftiende.

(BELGA)