Valerie Demey en Celine Van Severen verdedigen West-Vlaamse eer op EK op de weg voor dames beloften

Redactie KW

Zaterdagochtend staat in Nyon de wegwedstrijd voor dames beloften op het programma. Met twee West-Vlaamse meisjes aan de start, Valerie Demey uit Brugge en Celine Van Severen uit Meulebeke, is onze provincie uitermate goed vertegenwoordigd. Beide rensters willen het beste van zichzelf geven, maar tasten voorlopig in het ongewisse.

Valerie Demey was een zekerheid in de selectie van bondscoach Laurence Melys. De Brugse, twee jaar geleden als juniore al een vaste klant in de nationale ploeg, toonde zich meerdere keren tijdens het voorjaar. In Nyon hoopt ze zich te tonen. “Ik ben heel blij met deze selectie”, vertelt Valerie. “Alle voorbereidingen zijn prima verlopen, net als de stage met de nationale ploeg in Butgenbach. Maandag werkte ik als laatste test de wedstrijd in Watervliet (waar ze als 14de finishte, red.) af. Donderdag reisde ik naar Zwitserland af. Ik weet niet goed wat te verwachten. Het is mijn eerste Europese kampioenschap bij de beloften. Top 30 zou een realistisch doel moeten zijn, maar veel hangt af van het parcours. Ik zal sowieso mijn uiterste best doen.”

De selectie van Celine Van Severen is een ander verhaal. Vorig najaar mocht de Meulebeekse mee naar het WK in Firenze en leek ze sowieso een certitude te worden in de ploeg van Melys, maar blessureleed dwarsboomde haar plannen. In samenspraak met de bondscoach besliste Celine om pas na het BK in Wielsbeke over haar deelname aan het EK te beslissen. “Ik had eigenlijk forfait gegeven, omdat ik nog altijd niet 100 procent ben, maar de bondscoach blijft in mij geloven, ook na enkele maanden sukkelen (Van Severen bleek volledig verkeerd op haar fiets te zitten, red.). En ze had er me graag bij, dus ga ik toch mee. Ik ben niet in topconditie, maar voel me wel elke week sterker worden. Door de vele oefeningen om mijn rugproblemen op te lossen, heb ik wel meer recuperatietijd nodig. Dat zijn eigenlijk trainingen die je in de winter doet, maar sinds de stage met de nationale selectie in Butgenbach was het nog enkel een kwestie van enkele prikkels te geven en te rusten. Geen wedstrijden meer voor mij na het BK, waar ik mijn taak goed vervuld heb. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik stilaan aan het terugkomen ben. Het EK is er voor mij eentje zonder stress. Ik krijg de kans om ervaring op te doen en dan zien we wel wat er uit de bus valt. (TVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier