Ultraloper Ludo klaar voor huzarenstukje van 255 km op parcours Gent-Wevelgem

© GD
Redactie KW

Komende zondag dendert het wielerpeloton weer van Gent naar Wevelgem. De renners zullen in het spoor rijden van de Geluwse ultraloper Ludo Depoortere, die de volledige 255 km vrijdag en zaterdag lopend wil afleggen. Een huzarenstukje, maar de 59-jarige Ludo is niet aan zijn proefstuk toe.

“Gent-Wevelgem is inderdaad niet de eerste lange wielerwedstrijd die ik op mijn looppalmares wil schrijven. In 2014 probeerde ik het al in Milaan-San Remo. Door de hitte moest ik echter voortijdig de strijd staken. Ik geloof dat ik toen na 215 km volledig uitgeput heb opgegeven. In 2016 trok ik terug naar Milaan en de tweede keer bleek de goede: ik liep de 285 km in een goede 43 uur. De voldoening waarmee je dan finisht, is niet te beschrijven. De enige prestatie waar ik nog meer trots op ben, is wat ik gepresteerd heb op de Phidippidesultraloop, een loop van Athene naar Sparta en dan terug naar Athene, goed voor 492 km. Deze race heb ik in 2016 gewonnen.”

Vlaamse klassieker

“In Milaan ontstond ook het idee om die prestatie nog eens over te doen op mijn eigen Vlaamse bodem. Omdat ik in Geluwe woon en heel vaak ga trainen in het West-Vlaamse heuvelland, leek de klassieker Gent-Wevelgem mij de meest logische keuze.”

“Ik richtte mij tot de organisatie met de eenvoudige vraag of het parcours goed uitgepijld was en voor ik het wist gaf het bestuur te kennen dat zij mij wilden ondersteunen in mijn poging. Hierdoor is er nogal wat persbelangstelling en kan men mij volgen aan de hand van livetracking. Persoonlijk kijk ik alvast uit naar het lopen door de drie Plugstreets, de drie onverharde stroken in en rond Ploegsteert langs enkele oorlogsgraven en historische herdenkingsplaatsen. Dit is de laatste speciale editie waarbij men het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenkt.”

“Ultralopen is zowel fysiek als mentaal ontzettend zwaar”

“Ik heb er alvast een goed oog op. Ik voel me fit en het zit ook mentaal goed. Mijn laatste trainingen van om en bij de 60 km liep ik zonder noemenswaardige problemen. Ik ben ook een paar keer ‘s nachts gaan lopen om daar gewoon aan te raken. Ik start namelijk om middernacht, donderdag op vrijdag. Ik heb mezelf tot doel gesteld om het volledige parcours te lopen in een tijd van 34 tot maximum 40 uur. Ik zou dus idealiter zaterdag om 16 uur moeten arriveren in Wevelgem.”

“Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat ultralopen zowel fysiek als mentaal ontzettend zwaar is. Ik tracht eigenlijk aan zo weinig mogelijk te denken. Uit ervaring weet ik dat mijn brein mijn lijf zal moeten aanjagen om door te zetten en de pijn die er hoe dan ook zal zijn te verbijten. Gelukkig ziet het er naar uit dat het ‘mijn weer’ zal zijn: wat regen en niet al te koud, wat voor mij ideale omstandigheden zijn (lacht).”

(Guillaume Dumont)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier