Twee op twee voor Mathieu van der Poel, Bavikhovenaar Eli Iserbyt knap derde

Nederlander Mathieu van der Poel won de Berencross in Meulebeke. © BELGA
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zaterdag in het West-Vlaamse domein Ter Borght in Meulebeke de Berencross gewonnen. In de tweede Brico Cross van het seizoen haalde de Nederlandse kampioen het van zijn ploegmaat Wietse Bosmans. Bavikhovenaar Eli Iserbyt mocht als derde mee het podium op.

Vooraf werd er een duel aangekondigd tussen Van der Poel en Wout van Aert, maar de regerende wereldkampioen sukkelde de voorbije week met een maagontsteking en kwam niet in het stuk voor. Uiteindelijk kwam Van Aert pas als negende over de streep en zag hij zijn Nederlandse concurrent al de tweede zege op rij pakken. Vorig weekend was hij in eigen land immers al de beste in de Superprestige in Gieten. Op de erelijst van de Berencross volgt hij Tom Meeusen op.

Zondag moeten de cyclocrossers opnieuw het veld in, dan staat op en rond de Hotondberg in Ronse met zevende editie van de GP Mario De Clercq de openingsmanche van het seizoen in de DVV Trofee op het programma.

Overkop

Het was Mathieu van der Poel die als eerste naar de zandbak trok en daar meteen het hele pak achter zich liet. De Nederlander leek op weg naar een lange solo toen hij in de tweede ronde aan de materiaalpost plots onderuit schoof en gegrepen werd door een omvangrijke groep waarin ook Wout van Aert zat. Het sein dan voor Eli Iserbyt om zijn duivels te ontbinden. Jim Aernouts probeerde met hem mee te glippen en kon na verloop van tijd zijn karretje aanhangen. Aernouts viel voorin weg en Iserbyt kreeg daarna Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Wietse Bosmans mee in steun. Wout van Aert, die zich de afgelopen week wat ziek voelde, reed in de achtergrond op de tiende plaats. Vincent Baestaens sloot voorin ook aan, maar Michael Vanthourenhout verloor met pech voeling bij de leiders en hij moest zijn metgezellen laten rijden.

Net voor halfkoers versnelde Mathieu van der Poel opnieuw. Enkel Wietse Bosmans kon zijn Nederlandse ploegmakker volgen. Wout van Aert volgde op 24 seconden en was dan al uitgeteld voor de zege. Bosmans en Van der Poel bouwden stelselmatig hun voorsprong op tegenover een groepje van vier met Kevin Pauwels, Eli Iserbyt, Vincent Baestaens en Tim Merlier. Eli Iserbyt sloeg in de zandbak overkop en viel zo letterlijk en figuurlijk weg uit de achtervolgende groep op de twee ploegmakkers. Ook Vincent Baestaens maakte een fout. Hij ging op de balkjes onderuit en werd opgeraapt door drie Telenet-Fidearenners, onder wie Tom Meeusen, de winnaar van vorig jaar. Met nog drie ronden voor de boeg volgden Eli Iserbyt en Vincent Baestaens op 25 seconden. Tom Meeusen, Jim Aernouts en Kevin Pauwels moesten daar een halve minuut toegeven. Eli Iserbyt liet Baestaens in de steek en trok zo op weg naar de derde plaats. In de slotronde schudde Mathieu van der Poel Wietse Bosmans van zich af en boekte zo zijn tweede zege van het seizoen.