Tour afgelopen voor Jens Debusschere

© BELGA
Redactie KW

Jens Debusschere (Lotto-Soudal) heeft zaterdag bij een valpartij in de veertiende etappe van de Tour de France een barst opgelopen in zijn rechterschouderblad, een ontwrichting van het sleutelbeen, een snijwonde in de rechterknie en een kneuzing aan de rechterhand. Voor de renner uit Dadizele is deze Ronde van Frankrijk afgelopen.

Voor Debusschere is het zijn tweede deelname aan de Tour de France. Hij maakt deel uit van de sprinttrein van André Greipel. Debusschere was net enkele bidons gaan halen toen enkele auto’s vol in de remmen moesten, waarbij de Deen Matti Breschel viel en zijn sleutelbeenbreuk brak. In de chaos die daarbij ontstond, viel ook Debusschere. Hij zou nog wel finishen, maar klaagde over veel pijn. Meteen na de etappe liep hij langs bij de medische post aan de finish en onderging hij een radiologisch onderzoek, waarbij dus een barst in het schouderblad werd vastgesteld. Ook zijn sleutelbeen is geraakt, maar niet gebroken. Debusschere viel op dezelfde zijde als bij zijn val in Gent-Wevelgem. Hij liep toen een hersenschudding op, een kneuzing tussen schouder en sleutelbeen en breuken in twee dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, waardoor zijn voorjaar voorbij was.

Tour afgelopen voor Jens Debusschere
© BELGA

“Moeten opgeven in de Tour is zowel mentaal als fysiek zeer zwaar”, reageerde Debusschere na afloop. “Ik had net een sanitaire stop gemaakt en nog enkele bidons opgehaald bij de volgwagen, toen ik tijdens het terugkeren ten val kwam met onder anderen Matti Breschel.” Een spijtig ongeval met grote gevolgen. “Het is jammer dat we de afgelopen twee weken niet hebben kunnen tonen waarvoor we naar hier gekomen waren (een sprintzege met Greipel). Nochtans voelde ik me conditioneel in orde. Nu zal het erop aan komen om te herstellen en dan te focussen op het najaar, een periode waarin ik traditioneel goed presteer”, besloot hij.

(Belga – foto’s Belga)