Top tien voor eerstejaarsbelofte Yentl Bekaert op het BK

© Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Koksijde heeft Thijs Aerts goud veroverd bij de beloften. Op het podium werd hij vergezeld door eerstejaars Toon Vandebosch en Stijn Caluwé. Een andere eerstejaars, Yentl Bekaert uit Passendale, werd beste West-Vlaming op de 9de plaats. Thomas Joseph uit Kemmel was deze week ziek en moest vrede nemen met de 11de plek. Niels Derveaux uit Otegem werd 15de, Nick Van de Kerckhove uit Oostkamp 18de.

Thomas Joseph verscheen als een van de outsiders op de Belgische titel aan de start, maar de Kemmelse vierdejaarsbelofte van Marlux-Bingoal strandde op de 11de plaats, nadat hij lange tijd op plek vijf had rondgereden. “Ik ben deze week ziek geweest”, aldus Joseph na afloop. “Hoesten, veel snot… vandaag voelde ik nog niet optimaal. Jammer dat dit weer de week voor het BK moet gebeuren. Het WK in Valkenburg? Op basis van het volledige seizoen hoor ik absoluut thuis bij de betere beloften in België, maar we zullen moeten afwachten wat het wordt.”

Yentl Bekaert: daar is de toekomst

Yentl Bekaert verbaasde met een 9de plaats. Als eerstejaars een uitstekende prestatie, hoewel hij pas als vierde (!) van zijn generatie finishte, na zilveren medaillist Toon Vandebosch, Pieter-Jan Vliegen en Andreas Goeman. Een bewijs van de uitstekende lichting uit het geboortejaar 1999. Ook al was de mooie ereplaats van Bekaert niet zo’n grote verrassing. Het talent van Telenet-Fidea Lions stapte met de nodige adelbrieven over van de juniores en paste zich de voorbije maanden probleemloos aan de nieuwe categorie aan. Zo werd hij onder meer 10de in de loodzware moddercross in Asper-Gavere. “Hier op het BK startte ik dan ook met toptienambities”, vertelde Bekaert na afloop. “Mijn start verliep nochtans niet zo goed en halverwege de eerste rechte lijn schoot ik ook nog eens uit mijn klikpedaal. Op de eerste zandstrook zat ik dan ook redelijk ver, maar ik ben vrij vlug naar voren kunnen opschuiven en reed een heel constante race. Als eerstejaars top tien rijden op een BK, zeker op een parcours dat mij niet helemaal ligt, is heel goed. Hier kan ik op voortbouwen.”

Top tien voor eerstejaarsbelofte Yentl Bekaert op het BK
© Foto Coghe

Derveaux: te veel fouten

Niels Derveaux werd 15de. De gewezen mountainbiker is aan zijn tweede campagne als crosser bezig. “Top tien was het doel”, vertelde de derdejaarsbelofte na zijn aankomst. “In de A-crossen viel ik dit seizoen altijd net buiten de top tien, dus hoopte ik hier iets beter te doen. Mijn start was behoorlijk, maar in de eerste helft van de cross maakte ik te veel fouten in het zand. Ik mis nog ervaring in het zand en als loper, ook al boekte ik op technisch vlak al de nodige progressie. Ook de komende jaren ben ik van plan alles op het veldrijden te zetten.”

Nick Van de Kerckhove kon zijn stuntje van vorig jaar in Oostende niet herhalen en werd 18de. Thibaut De Smet uit Waregem werd 25ste, Robin Alderweireld uit Veurne 28ste, Stefano Museeuw uit Gistel 31ste en Niels Vandenbroucke uit Veurne 34ste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier