Top tien op BK veldrijden bij dames elite voor Vanderbeken en Van De Velde

Tom Vandenbussche

Sanne Cant heeft zich in Oostende voor de achtste opeenvolgende keer tot Belgisch kampioene veldrijden bij de dames elite gekroond. Na een spannend duel rekende ze af met Laura Verdonschot. Ellen Van Loy vervolledigde het podium. Jolien Verschueren werd 4de. Met Joyce Vanderbeken uit Zwevegem en Julie Van De Velde uit Aartrijke eindigden twee West-Vlaamse dames in de top tien. Axelle Bellaert uit Stalhille werd 5de belofte.

Joyce Vanderbeken, acht jaar geleden nog Belgisch kampioene in Ruddervoorde, was vorig jaar in Lille nog goed voor de 4de plaats. Ditmaal moest ze vrede nemen met de 7de plek. “Die zandstrook lag me niet”, vertelde de Zwevegemse na afloop. “Je kon wel een eindje erdoor rijden, maar toch verloor ik in dat gedeelte van het parcours telkens heel wat tijd. Ik had in de aanvangsronde ook moeite om mijn ritme te vinden. Ik was hier gestart voor top vijf. Dat is me niet gelukt, maar een selectie voor het wereldkampioenschap in Luxemburg zet ik nog niet uit mijn hoofd. Ik eindig hier zesde elite zeker? Wie weet dus… Maar eerst morgen het PK in Otegem. Mezelf opvolgen is daar mijn enige ambitie.”

Julie Van De Velde verrast

Ook in de top tien: Julie Van De Velde. Voor velen een verrassing, maar de Aartrijkse, in maart 2016 nog goed voor brons op het BK veldlopen achter Louise Carton en Veerle Dejaeghere, reed pas eind oktober haar eerste veldrit ooit en toonde zich sindsdien al enkele keren in het B-circuit. De loopstrook op het Oostendse zand lag haar logischerwijze dan ook als gegoten. “Maar van mij mochten ze ons gerust over exact hetzelfde parcours als de profs sturen, met die extra loopstrook dus.” Van De Velde, die haar eerste cross in de kleuren van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT betwistte, moest door een valpartij in de start als bijna laatste het veld induiken. “En toen ik naar de 9de plaats was opgeschoven, kwam ik in het zand ten val. Daar moest ik een ronde van bekomen en het heeft me uiteindelijk ook die 9de plek gekost.” Van De Velde start morgen door werkverplichtingen niet op het PK in Otegem.

Top tien op BK veldrijden bij dames elite voor Vanderbeken en Van De Velde

Ontgoochelde Bellaert

Axelle Bellaert uit Stalhille moest vrede nemen met de 5de plaats bij de dames beloften. “Ik ben ontgoocheld”, wond ze er na afloop geen doekjes om. “Ik had wel goede benen, maar zie hier meisjes voor me eindigen die normaal achter mij zijn. Dit was frustrerend.” Bellaert start morgen in Otegem.

Later meer over de dames jeugd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier