Tom en Sjoukje fietsen in Zuid-Afrika tegen MS

Redactie KW

Tom Vandenbussche en Sjoukje Dufoer leerden elkaar kennen bij de Oostkampse wielertoeristen van De Putters en bereiden zich nu samen voor op de gereputeerde Crocodile Trophy in Australië. De komende week is het wielerkoppel aan de slag in de Zuid-Afrikaanse rittenkoers JoBerg2C in Johannesburg. Via sponsoring willen Tom en Sjoukje geld inzamelen om het onderzoek naar multiple sclerose (MS) te steunen, een ziekte die zes jaar geleden bij de broer van Sjoukje werd vastgesteld.

Tom Vandenbussche en Sjoukje Dufoer, een wielerkoppel van wie het leven leest als een roman, zijn al enkele maanden terug thuis van een onvergetelijk avontuur in Afrika. Ze reden er de Ronde van Ivoorkust. Tom als wielrenner en Sjoukje als verzorgster. Samen met nog een rist West-Vlaamse renners maakten ze van deze wedstrijd een demonstratie door vijf etappes te winnen en drie podiumplaatsen weg te kapen.

“Met onze deelname aan de JoBerg2C willen we via sponsoring geld inzamelen voor het onderzoek naar MS”

“De Ronde van Ivoorkust is een vat vol anekdotes en avonturen, het ene al hilarischer dan het ander”, lacht Sjoukje. “Tijdens de tweede rit waren door een stortvloed enkele reusachtige putten in het wegdek ontstaan en was het bijna niet meer te doen. Daarom zetten de Belgen zich achteraan in het peloton en wanneer er een renner plots verdween, was dit het teken om even een ommetje te maken. Op andere dagen waren de organisatoren vergeten om voor de begeleiders voor een maaltijd te zorgen, maar daardoor hebben we wel de beste Afrikaanse frietjes ontdekt.”

Op de knie

“Tijdens de podiumceremonies na aankomst van een rit werden condooms in plaats van bloemen uitgedeeld, maar dat had dan alles te maken met de sponsor van de wedstrijd, Pure Pleasure, een organisatie die het gebruik van voorbehoedsmiddelen wil promoten”, gaat Sjoukje verder. “Maar de hoofdvogel werd toch door Tom afgeschoten. Na afloop van de laatste rit liep de podiumceremonie nogal uit en werd het een saaie bedoening van ellenlange speeches en de uitreiking van tientallen trofeeën. Maar toen Tom plots het podium opsprong en het woord vroeg, verstomde iedereen. Hij ging door zijn rechterknie en vroeg mij ten huwelijk. Spontaan barstte er een volksfeest los en we haalden zelfs het lokale nieuws op tv. Natuurlijk was dit echt fakenieuws, want hij had mij enkele maanden eerder al ten huwelijk gevraagd tijdens de Bike TransAlp aan het Gardameer”, lacht Sjoukje breeduit.

Australië

“Maar de kiem van al onze dromen was al veel langer geleden gelegd”, vertelt Tom. “Ik ontmoette Sjoukje voor het eerst tijdens een fietstochtje met De Putters, een wielertoeristenclub uit Oostkamp en daar vertelde ze honderduit over haar belevenissen in de Costa Blanca Bike Race. Mijn interesse was niet meer weg te stoppen”, lacht hij.

“Samen trokken we naar de Bike TransAlp, een zevendaagse duomountainbikerace door de Alpen. Tijdens deze wedstrijd biechtte ze haar ultieme droom op, de Crocodile Trophy in Australië. Maar ondertussen waren we al meer dan een wielerkoppel en vroeg ik haar ten huwelijk. Tot mijn grote opluchting zei ze volmondig ja. Op 1 februari gaven we ons jawoord in het stadhuis van Brugge en onze huwelijksreis is nu ook een feit. Australië, here we come!”


Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de familie van Sjoukje. Een zestal jaar geleden werd bij haar oudste broer MS vastgesteld. “Als voorbereiding op de Crocodile Trophy trekken we komende week eerst naar Johannesburg in Zuid-Afrika, waar we de JoBerg2C zullen rijden”, vertelt Sjoukje. “Met deze twee wedstrijden willen we de aandacht op de ziekte MS vestigen en willen we via sponsoring geld inzamelen om het onderzoek naar MS te ondersteunen. We hebben ons project dan ook de toepasselijke naam Ride Against MS genoemd.”

“Tijdens de Ronde van Ivoorkust hield ik al een dagboek bij dat gepubliceerd werd op de website van Krant van West-Vlaanderen. Dat gaan we nu opnieuw doen met de vermelding van onze hoofdsponsors”

“Tijdens de Ronde van Ivoorkust hield ik al een dagboek bij dat gepubliceerd werd op de website van Krant van West-Vlaanderen. Dat gaan we nu opnieuw doen met de vermelding van onze hoofdsponsors. Daarnaast komt er ook een videoverslag dat op ons YouTube-kanaal en op Facebook te zien zal zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier