Timothy Dupont wint slotrit in Driedaagse van West-Vlaanderen, Sean De Bie is eindlaureaat

Timothy Dupont won de slotrit van de Driedaagse van West-Vlaanderen. © BELGA
Redactie KW

De 28-jarige Timothy Dupont heeft zondag de afsluitende etappe, met start in Nieuwpoort en aankomst na 176,3 kilometer, van de 15e editie van de Driedaagse van West-Vlaanderen ‘Johan Museeuw Classics’ (cat 2.1) gewonnen.

Hij haalde het in een sprint met zeven van Sean De Bie en de Duitser Nils Politt. De Bie is meteen eindlaureaat van deze eerste rittenkoers in ons land. In de eindstand telt hij 7 seconden voorsprong op de Pool Lukasz Wisniowski en 13 op Pollit.

Van bij de start werd het tempo zeer strak gehouden wat ervoor zorgde dat het peloton aan de kust in diverse waaiers getrokken werd. Sean De Bie regelde de eerste rush, en de bijhorende drie seconden bonificatie, voor Dylan Groenewegen en Lukasz Wisniowski. Het eerste deel van het peloton bestond uit 47 renners. Grote afwezige daarin was leider Tom Bohli. Het duurde een hele poos voor het peloton zich weer hervormde maar na 123 kilometer koers was dat toch een feit. Het sein dan voor Dries De Bondt, Kenneth Van Bilsen, Chris Opie en Olivier Le Gac. Tijdens de beklimming van de Kemmelberg, de vierde helling van de dag, moest in eerste instantie Le Gac eraf en daarna Opie. Het peloton volgde daar op 1:15 van de twee leiders.

Kopgroep van veertig

Nog voor het ingaan van de eerste van drie plaatselijke ronden, van elk 13,8 kilometer, kregen we een omvangrijke kopgroep van zo’n veertig renners met daarin leider Bohli. Sean De Bie was ook de sterkste in de derde en laatste rush voor Olivier Pardini en Tosh Van der Sande. Zeven renners trokken na die sprint door: Lukasz Wisniowski, Sean De Bie, Tosh Van der Sande, Nils Pollit, Timothy Dupont, Olivier Pardini en Xandro Meurisse. Een eerste deel van het peloton volgde op 0:30. In de grote groep waren het vooral de renners van Topsport Vlaanderen-Balloise die het tempo strak hielden. Voorin bleef de verstandhouding echter zeer goed en in de daaropvolgende sprint voor de zege was Timothy Dupont de sterkste voor Sean De Bie, die meteen een dubbelslag lukte.