Sven Nys wil winnen in Ardooie

© BELGA
Redactie KW

Morgen donderdag staat in Ardooie voor de 20ste keer de Kermiscross op het programma. Belangrijkste publiekstrekkers zijn wereldkampioen Zdenek Stybar en Belgisch kampioen Sven Nys. Die laatste won nog nooit in de groentegemeente en wil daar eindelijk verandering in brengen.

De voorbije tien jaar was Stybar al drie keer de beste in Ardooie. Ook morgen wil hij zijn regenboogtrui alle eer aandoen. Voor een vierde zege in Ardooie, waarmee hij alleenrecordhouder zou worden, moet Stybar wel voorbij Sven Nys, de man die nog nooit in Ardooie won. Ook Francis Mourey en Tom Meeusen hopen mee te duelleren voor winst. Daarnaast komen een pak andere toppers naar de groentengemeente afgezakt.

Sven Nys: “Gaatje in palmares opvullen”

Sven Nys was pas vier jaar geleden voor de eerste keer van de partij in Ardooie. “Maar ik was onder de indruk”, zegt hij. “Niet te geloven dat op een doordeweekse donderdag zoveel volk naar een veldrit komt afgezakt. Er hangt een heel speciale sfeer. Bovendien is Ardooie bijzonder geschikt als laatste test voor de openingsmanche van de Wereldbeker, zondag in Valkenburg.”

Ardooie is een van de weinige crossen die Nys nog niet op zijn erelijst heeft. In 2010 en 2011 verloor hij er telkens in de sprint van Zdenek Stybar, twee jaar geleden moest hij de duimen leggen tegen Klaas Vantornout, vorig jaar reed hij lek en finishte hij pas als zesde. “Het blijft een gaatje op mijn palmares, dus probeer ik het morgen opnieuw. Ik vertrek naar Ardooie met het doel te winnen. Dit is echt meer dan een stevige training. Vrijdag en zaterdag is er nog tijd genoeg om te herstellen. Klaas Vantornout (die geen overeenkomst kon sluiten met de organisatoren, red.) is er dit jaar niet bij, dus is de kans al iets groter”, lacht Nys. “Maar ook Stybar zal bijzonder gemotiveerd zijn om zijn seizoen succesvol af te sluiten. Ik hoop op een echt duel.”

Opmerkelijk, voor Zdenek Stybar wordt het toch een vreemd weerzien met Ardooie, aangezien de aankomstlijn van de kermiscross amper driehonderd meter verwijderd is van de plaats waar hij tijdens de voorbije Eneco Tour zwaar ten val kwam.

Belangrijkste deelnemers: Zdenek Stybar, Sven Nys, Francis Mourey, Philipp Walsleben, Tom Meeusen, Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout (Wingene), Niels Wubben, Gianni Vermeersch (Klerken), Bart Wellens, Tim Merlier, Dieter Vanthourenhout (Ruiselede), Sven Vanthourenhout (Beernem), Sacha Weber, Joeri Adams, Jan Denuwelaere (Woesten), Kenneth Van Compernolle (Beernem), Nicolas Cleppe (Ingelmunster), Jens Vandekinderen (Torhout), Marco Bianco, Eddy van IJzendoorn, Vinnie Braet (Zwevezele), Joeri Hofman, Berne Van Keirsbilck (Harelbeke), Kevin Cant, Clément Lhotellerie, James Spragg, Yorben Van Tichelt, Jon en Inigo Gomez Elorriaga, Quinten Hermans, Thomas Joseph (Kemmel), Daan Soete, Toon Aerts, Kevin Van Hoovels, Pieter Ghyllebert (Diksmuide), Yu Takenouchi, aangevuld met nog een pak streekrenners.

Programma:

13u uur: masters B & C.

14.15 uur: amateurs en Masters A.

15.45 uur: profs, beloften en elite zonder contract.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier