Supporters verrassen Klaas Vantornout na zijn laatste cyclocross

Klaas Vantornout kreeg zondagavond na de laatste cyclocrosswedstrijd uit zijn carrière een verrassingsfeest aangeboden. © Foto JS
Johan Sabbe

De Sluitingsprijs in Oostmalle was zondag de allerlaatste cyclocrosswedstrijd uit de profcarrière van Torhoutenaar Klaas Vantornout. ‘s Avonds kreeg de renner, die tweemaal Belgisch kampioen bij de elite geworden is, een heerlijk verrassingsfeest aangeboden.

Dat feest had plaats in het tot de nok gevulde bovenzaaltje van supporterslokaal ‘t Paviljoen op de Torhoutse wijk Don Bosco. Niet alleen de trouwe supporters waren present, maar ook de naaste vrienden van Klaas, zijn vriendin en zijn dochtertje, zijn ouders, zijn begeleiders, de burgemeester en diverse schepenen.

Beste vriend zorgt voor karaoke-nummer

Er waren uiteraard broodjes en drank voorzien, maar de supportersclub, die straks ontbonden zal worden, had bovendien twee cheques van elk 1.000 euro klaar voor evenveel goede doelen: enerzijds Kiekafobee uit Lichtervelde, de vzw die het Kinderkankerfonds steunt, en anderzijds het Torhoutse Sociaal Huis, dat sport- en fietsmaterieel voor kansarme kinderen zal aankopen.

Voorzitter van de supportersclub Chris Pollin, oud-wielrenner en zowat de beste vriend van Klaas, liet zich van zijn origineelste karaoke-kant zien en had een toepasselijk liedje geschreven op de tonen van de Franse hit Capri, c’est fini. Sowieso bleek Chris beter te kunnen fietsen dan zingen, maar dat maakte er zijn optreden niet minder geslaagd om. ‘Nooit hoge in zijne bol, twee keer de tricolore baai, in Erpe-Mere en in Mol, up ‘t hoogste schavotje onze Klaai…’

Het stadsbestuur had een chocoladecreatie ter ere van de afscheidnemende veldrijder laten maken. Burgemeester Kristof Audenaert bedankte Klaas voor al die jaren waarin hij als sportman Torhout uitstraling heeft gegeven.

Fiets letterlijk aan de haak gehangen

Een emotioneel moment deed zich voor toen vader Daniël Vantornout de fiets van Klaas binnenbracht en laatstgenoemde zijn tweewieler letterlijk aan de haak hing. Het applaus dat hem te beurt viel, was oorverdovend. Klaas dankte al zijn supporters. “Voor jullie blijvende steun, ook op momenten dat het minder goed met me ging”, zei hij. “Want een wielercarrière kent ups en downs.”

Klaas heeft mooie vooruitzichten. Op zaterdag 19 mei, dag op dag zijn 36ste verjaardag, trouwt hij in het Torhoutse oud-stadhuis met zijn vriendin en grote liefde Annelies Van Sterthem. Ze zijn al veertien jaar samen en hun dochtertje Milla wordt eind april 8 jaar. Ze wonen in de Parkstraat op de Torhoutse wijk De Goede Herder, amper twee huizen verwijderd van Klaas’ ouders Daniël en Francine.

Klaas is in 2006 prof geworden. En nu, twee Belgische titels en twee keer zilver op een WK later, is zijn laatste veldrit gereden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier