Studenten organiseren MTB-evenement voor kinderen

Ex-renner Bodhi De Muinck met de mede-organisatoren van de MTB-wedstrijd. We zien v.l.n.r.: Ruben Crop, Lisse Durinck, Bodhi De Muinck, Vic Provoost en Broes Laloo. (Foto KVdP)
Redactie KW

Op zondag 22 april kunnen kinderen vanaf 7 jaar op Schiervelde in Roeselare proeven van de mountainbikesport. De organisatie is in handen van vijf studenten van Howest Brugge. “We hebben een aantrekkelijk parcours aangelegd, dat voor iedereen haalbaar is”, vertelt Oostendenaar Bodhi De Muinck.

De organisatoren volgen hun tweede jaar bachelor Sport en Bewegen aan Howest Brugge. Voor de module eventorganisatie moeten ze zelf een sportmanifestatie op poten zetten. “We mochten zelf kiezen, maar het is natuurlijk plezanter als het project je ook zelf aanspreekt. Met vier jongens met een wielerachtergrond was het een logische keuze”, aldus Bodhi De Muinck.

Toch staan die vier wielerdieren onder leiding van een vrouwelijke wielerleek. Die opmerkelijke taakverdeling werkt alvast uitstekend. “Mijn taak is om hen soms met de voetjes terug op de grond te brengen”, legt Lisse Durinck uit. “Ik kijk naar het bredere plaatje en vind het interessant om op die manier met vier jongens samen te werken.” De jonge vrouw uit Buggenhout heeft via haar vriend uit Beselare ook een link met West-Vlaanderen. “Met het project willen we de mountainbikesport, die in West-Vlaanderen nog niet zo groot is, verder promoten. Het blijft natuurlijk ons hoofddoel om zoveel mogelijk kinderen aan te zetten om te bewegen.”

Parcours

Renners van 7 tot 14 jaar zullen op Schiervelde in Roeselare in vier reeksen uitkomen. Kinderen zonder vergunning kunnen er ook terecht om van de mountainbikesport te proeven. “Iedereen van 7 tot 18 jaar kan het eens komen proberen. Dankzij onze samenwerking met stad Roeselare en Cycling Vlaanderen zullen er zelfs 20 mountainbikes beschikbaar zijn voor mensen zonder fiets”, vertelt Bodhi.

“Het parcours is echt uitdagend. Er zit onder andere een stukje bos, een zandbak en een paar pittige heuveltjes in. Het wasbord moeten we nog verder uitgraven”

De omloop zal afhankelijk van de leeftijdscategorie tussen 1,5 en 2,5 kilometer lang zijn. Volgens Roeselarenaar Ruben Crop bevat het parcours voor elk wat wils. “Het is echt uitdagend. Er zit onder andere een stukje bos, een zandbak en een paar pittige heuveltjes in. Het wasbord moeten we nog verder uitgraven.” Bij het uittekenen van het parcours vroegen de ex-renners advies aan Massimo Van Lancker en Bjorn Rondelez. “Daar zijn we hen dankbaar voor. Het is voor alle leeftijden een mooi parcours geworden. We hebben alle mogelijkheden van de locatie optimaal benut”, vindt Broes Laloo uit Assebroek.

Eigen carrière

Vooral door hun studies staan de wielercarrières van het viertal momenteel op een laag pitje. “Ik ben gestopt als tweedejaarsjunior”, vertelt Gistelnaar Vic Provoost. “Ik stak er veel energie in, maar haalde er nog weinig rendement uit. Ik fiets wel nog recreatief en doe het nog altijd graag.”

Na negen jaar judo maakt Ruben Crop de omgekeerde beweging. “Sinds vier seizoenen cross ik bij de LRC en vorig jaar ben ik ook op de weg begonnen bij de nevenbonden. Ik probeer mijn medestudenten alleszins te overtuigen om eens mee te doen. Het zou plezant zijn om met de vrienden te kunnen koersen.”

“We hebben alle mogelijkheden van onze locatie optimaal benut”

Bij Laloo, die ook als tweedejaarsjunior de fiets aan de haak hing, komt de Roeselarenaar alvast van een kale kermis thuis. “Ik weet dat Ruben iedereen aanspoort, maar bij mij gaat het niet pakken (lacht). Ik fiets echt niet veel meer. Als verzorger bij Meubelen Gaverzicht kan ik me ook goed amuseren.” De Muinck ziet een beperkte comeback wel zitten. “Ik ga toch nog wekelijks twee keer fietsen en soms ga ik nog eens in het rood. De dag voor Kuurne-Brussel-Kuurne heb ik het hele parcours gereden. En de verplaatsing naar Kuurne maakte ik ook met de fiets, goed voor bijna 250 kilometer in totaal.”

Spannende weken

Voor de studenten beginnen nu de laatste, spannende weken. Over een deelnemersaantal spreken ze zich niet uit. “Iedereen kan meedoen. De meeste mensen wachten ook het weer af. De gezonde stress begint nu toch te komen”, geeft de Oostendenaar toe. “De komende weken moeten we vooral zoveel mogelijk promotie maken”, besluit Lisse. (ACL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier