Stijn Devolder hoopt in Tervuren voor vierde keer Belgisch kampioen te worden

© BELGA
Redactie KW

2014 was het jaar van de valpartijen voor Stijn Devolder. Hij viel in Qatar, Dwars door Vlaanderen, twee keer in de Ronde van Vlaanderen en moest zelfs forfait geven voor Parijs-Roubaix. “Het is een jaar om snel te vergeten”, aldus Devolder. “Ik ben enorm gemotiveerd om van 2015 iets te maken.”


© BELGA

Devolder, 35 intussen, heeft geen gemakkelijk seizoen achter de rug. “Ik ben vaak gevallen in het voorjaar”, zegt hij. “Na mijn forfait voor Roubaix was het moeilijk om me nog op te laden. Ik heb nog wel goed getraind, maar dan werd ik ziek in de Ronde van Zwitserland, miste ik ook de Tour en daarna was het moeilijk om me nog nieuwe doelen te stellen.”

“Ik ben een soort van luitenant voor Fabian en dan zijn er ook wedstrijden waar ik zelf mijn eigen weg mag gaan”

Eind dit jaar loopt zijn contract af en op de vraag of 2015 het jaar is waarin hij zich moet bewijzen, is het antwoord neen. “Dat wordt vaak gezegd, dat je als renner voor het jaar van de waarheid staat”, klinkt het. “Ik heb dat nog al gehoord, maar ik heb intussen ervaring genoeg om me daar niet druk in te maken. Je wilt je als sportman altijd tonen, er is altijd druk om goede resultaten neer te zetten. Daarin verschilt het ene seizoen niet van het andere. Ik doe ieder jaar mijn best om zo goed mogelijk aan de start van de klassiekers te staan. De motivatie is er nog altijd. Als ik 2015 kan afsluiten door onderweg ergens een mooie overwinning te pakken, dan zal ik tevreden terugblikken op dit seizoen “

De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen zal ook nu voluit mikken op die klassiekers. “Ik blijf mijn zelfde rol vertolken als andere jaren”, zegt hij. “Ik ben een soort van luitenant voor Fabian en dan zijn er ook wedstrijden waar ik zelf mijn eigen weg mag gaan.”

Devolder start het seizoen in de Ster van Bessèges op 4 februari. “Daarna rijd ik twee Spaanse eendagswedstrijden, de Vuelta Ciclista a Murci (14/02) en de Clasica de Almeria (15/02) en vervolgens de Ruta del Sol.” Trek start niet in het Vlaams openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. “Mijn eerste koers op Belgische bodem is de GP Le Samyn op 4 maart, daarna volgt de Driedaagse van West-Vlaanderen”, aldus Devolder.

“Kijk uit naar het BK in Tervuren

Devolder, drievoudig Belgisch kampioen, kijkt ook al uit naar het BK in Tervuren. “Het is een omloop die dit jaar opnieuw wat selectiever is, toch meer dan vorig jaar in Wielsbeke. Ik ga proberen om daar mijn vierde Belgische driekleur te veroveren.”

Devolder wil er ook graag nog eens bij zijn in de Tour de France. Zijn laatste deelname dateert intussen van 2009. “Dat zou wel mooi zijn”, klinkt het. “Vorig jaar was ik er dicht bij, maar ik was toen door mijn ziekte niet 100 procent en voor de Tour moet je echt wel fysiek top zijn. Als ik 100% ben, dan sta ik graag nog eens aan de start in Utrecht.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier