Sterke Jasper Stuyven primus in 68ste editie Kuurne-Brussel-Kuurne

© BELGA
Redactie KW

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) heeft zondag de 68ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne (1.BC) op zijn palmares geschreven. Stuyven rondde na een wedstrijd met start aan de hippodroom en aankomst na 200,7 kilometer op de Brugsesteenweg in Kuurne een solo af die hij opzette op 17 kilometer van de finish. In de sprint voor de tweede plaats toonde de Noor Alexander Kristoff zich de sterkste van het peloton voor de Fransman Nacer Bouhanni.

Vrijwel onmiddellijk na de start vormde zich een kopgroep met elf renners: David Boucher, Gerry Druyts, Kevin Van Melsen, de Nederlanders Boy van Poppel, Jaap de Man, Sjoerd van Ginneken, Berden de Vries, de Brit Yanto Barker, de Fransen Sebastien Turgot met Romain Cardis en de Italiaan Mirko Trosino. Zij kregen een maximale voorgift van acht minuten. Ter hoogte van de Oude Kwaremont, de zevende van elf hellingen en steevast de scherprechter van deze wedstrijd, was de voorsprong gezakt naar 3:40. Het waren vooral de renners van Lotto-Soudal en Orica-GreenEdge die het tempo in de grote groep bepaalden tot wereldkampioen Peter Sagan overnam en met Jasper Stuyven een kloofje sloeg op de rest.

Na de top van de Oude Kwaremont kon het peloton zich beetje per beetje opnieuw organiseren. Bij de passage aan de kasseien van de Varentstraat trokken die van Lotto-Soudal het tempo weer op in de grote groep. In de aanloop naar de Tiegemberg verbrokkelde het peloton opnieuw en kregen we tal van waaiers. Op Nokereberg, de laatste helling van de dag op 50 kilometer van de finish, telden de elf vroege vluchters nog slechts een halve minuut op het peloton. Julien Vermote versnelde in de afdaling van Nokereberg en kreeg Greg Van Avermaet, Jürgen Roelandts, Dries Devenyns, Jasper Stuyven, Peter Sagan en Salvatore Puccio mee in steun maar de grote groep liet hen niet begaan. Voorin bleef enkel Mirko Trosino nog voor even in de vlucht geloven. De rest werd opgeraapt door een eerste deel van het peloton.

Voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden van elk 15,3 kilometer vormde zich een kopgroep met zestien renners. Daarbij onder andere Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Jasper Stuyven en Luke Rowe. In een achtervolgend groepje werd Stig Broeckx aangereden door een motor van de organisatie, hij verdween uit de wedstrijd. Op exact twee ronden van het einde volgde het peloton op 0:38 van de omvangrijke kopgroep.

Met nog zeventien kilometer voor de boeg zette Stuyven het op een lopen in het groepje Van Avermaet-Boonen. Het peloton bleef bij het ingaan van de slotronde hangen op om en bij de 35 seconden. Rowe, Pim Ligthart, Boonen, Vermote, Oliver Naesen en Van Avermaet trokken in de tegenaanval op de eenzame vluchter. Hoe hard de zes achtervolgers ook hun best deden, dichter dan 20 seconden kwamen ze niet. De zes werden op twee kilometer van de finish nog ingelopen door het peloton. Lighthart, Boonen en Van Avermaet spartelden nog even tegen maar op één kilometer van het einde waren ook zij eraan voor de moeite. Stuyven kwam niet meer in de problemen en mocht uitgebreid, en voor het eerst dit seizoen, het zegegebaar mocht maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier