Stadsbestuur koopt veilige nadars aan in functie van Izegem Koers

© Frank Meurisse
Redactie KW

Izegem Koers wordt donderdag 11 september verreden. Voor en na de aankomstlijn in de Heilig Hartstraat ter hoogte van de Bellevueschool zullen straks 550 meter veilige nadars worden opgesteld. “Een investering van de stad van 20.000 euro, maar op veiligheid staat geen prijs.”

Stad Izegem heeft besloten om veilige wielernadars aan te schaffen. De zogenaamde ‘Safety Barrier’ is ontwikkeld door GTE uit Ingelmunster en wordt verdeeld Group Delrue (Ichtegem). De nadars onderscheiden zich van de klassieke omdat ze niet recht zijn, maar in een hoek van 70 graden zijn gemaakt. “Langs de kant van de weg zijn er daardoor geen uitstekende pootjes, bovendien kan het publiek er ook niet over hangen,” aldus Geert Callens van GTE. “De nadars zijn ook van een gootje voorzien zodat je er reclamepanelen kan in plaatsen.”

Ex-renner Leif Hoste, die aan de slag is voor verdeler Group Delrue, geeft aan dat Izegem het eerste stadsbestuur is dat dergelijke nadars koopt. Sportschepen Kurt Grymonprez bevestigt : “We hebben de gemeenten en steden uit de buurt gevraagd om mee in de prijsofferte te stappen, maar behalve wat voorzichtige interesse kregen we niet echt respons. Akkoord, het is een serieuze investering van 20.000 euro. Maar in Izegem moesten we die sowieso doen. Misschien kunnen we onze nadars nu ook wel ter beschikking stellen van andere gemeenten.”

Thuisrijder Tim Declercq kwam ook een kijkje nemen. “In een spurt gaat er soms erg hectisch aan toe. Hopelijk neemt men nu niet nog meer risico’s. De recente valpartijen tonen aan dat er geen aandacht genoeg kan zijn voor de veiligheid van de renners.”

Stad Izegem heeft nu 210 dergelijke nadars, ook voorzien van doorgangspoortjes, goed voor 550 meter. “En die stellen we op tot na de finish,” zegt schepen Frank Duhamel. “Want ook daar is het nog gevaarlijk voor de renners.”

(WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier