Stadenaar Jelle Wallays wint Parijs-Tours

Redactie KW

Jelle Wallays van Topsport Vlaanderen-Baloise heeft de 108ste editie van Parijs-Tours gewonnen. Hij won de sprint tegen Thomas Voeckler. Dadizelenaar Jens Debusschere werd derde.

Amper 159 renners kwamen aan de start in Bonneval. De Koers van de Vallende Bladeren is veel van zijn grandeur verloren sinds ze niet langer deel uitmaakt van de WorldTour-kalender.

Van bij de start gingen vijf renners ervandoor: Voeckler, Wallays, Kevin Van Melsen, Cesare Benedetti en Yoann Paillot. Twee anderen, Gouault en Duval, maakten nog de sprong uit het peloton en sloten aan. Hun maximale voorsprong liep op tot 6:30 na 37 km wedstrijd, maar daarna nam het peloton de wedstrijd in handen. Gaandeweg zakte de voorsprong van de zeven leiders en het groepje werd herleid tot drie vluchters: Van Melsen, Wallays en Voeckler. Intussen regende het opgaves: onder meer Keisse en De Gendt. Ook Navardauskas gaf er de brui aan. De wedstrijd werd bovendien ontsierd door heel wat valpartijen.

Op de voorlaatste beklimming van de dag, de Côte de Beau Soleil, op 10 km van de streep in Tours, moest Van Melsen zijn medevluchters laten rijden. De voorsprong van het trio bedroeg toen nog een dikke halve minuut. Voeckler trok stevig door op die helling, maar Wallays kraakte niet.

Groep Belgische achtervolgers

In de achtergrond scheidde onder impuls van Sep Vanmarcke een groepje favorieten zich af van het peloton op de helling. 10 renners gingen vervolgens op zoek naar de vluchters en in dat groepje waren ook heel wat Belgen vertegenwoordigd: Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Jonas Vangenechten en Sep Vanmarcke. Het groepje naderde op de laatste klim, de Côte de l’Epan, maar de samenwerking stokte vooraan omdat ook snelle man en winnaar van vorig jaar John Degenkolb deel uitmaakte van die groep.

Voeckler en Wallays zouden onder elkaar uitmaken wie de herfstklassieker op zijn naam zou schrijven. Wallays liet zich niet ringeloren en nam in de laatste kilometer niet meer over van Voeckler. De Fransman zette de sprint vroeg aan en werd geremonteerd door Wallays, die in 2010 ook al de editie voor beloften op zijn naam schreef. Debusschere won enkele tellen later de sprint om de derde plaats van Roy Jans en Heinrich Haussler.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier