Sonny Colbrelli is de sterkste in de Brabantse Pijl

12/04/17 om 18:35 - Bijgewerkt om 18:34

Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida) heeft woensdag de 57e editie van de Brabantse Pijl gewonnen. Na 197 kilometer van Leuven naar Overijse was de 26-jarige Italiaan de snelste van een groepje van acht. De Tsjech Petr Vakoc, vorig jaar winnaar, werd tweede, Tiesj Benoot derde.

Sonny Colbrelli is de sterkste in de Brabantse Pijl

Sonny Colbrelli werd op het podium geflankeerd door Petr Vakoc en Tiesj Benoot. © BELGA

Al vrij vlug vormde zich een kopgroep met vijf renners. Dat waren de Zuid-Afrikaan Jacques Janse Van Rensburg, de Britse kampioen Adam Blythe, de Italiaan Lorenzo Rota, de Australiër Zakkari Dempster en de Fransman Christophe Masson. Dries De Bondt trachtte in zijn eentje de kloof naar de leiders te overbruggen, maar slaagde niet in zijn opzet. Toen de voorsprong van de vijf leiders net 7 minuten bedroeg, voerde het peloton het tempo op. Onder anderen Tim Declercq zette zich een tijdlang op kop van het peloton en nadat Thomas De Gendt die positie overnam, slonk de voorsprong van de leiders zienderogen. Zij mochten met nog slechts 53 seconden voorsprong de eerste van drie plaatselijke ronden, van elk 23,4 kilometer, aansnijden. Tijdens de beklimming van de Hertstraat moest Dempster door een technisch defect afhaken en nog voor het ingaan van de voorlaatste ronde waren ook de andere vier eraan voor de moeite.

Devolder in ontsnapping

Laurens De Plus, Dries Devenijns, Grega Bole, Sonny Colbrelli, Silvan Dillier, Tiesj Benoot, Christopher Juul Jensen, Victor Campenaerts, Bert-Jan Lindeman en Stijn Devolder vormden de nieuwe kopgroep. Die tien konden de laatste ronde aanvatten met een voorsprong van 15 seconden op een langgerekt peloton. Bij Devolder ging tijdens de beklimming van de Hagaard het licht uit. Colbrelli bleef zijn ploegmakker Bole opjutten om keihard te werken, terwijl zowel Lindeman als Campenaerts tevergeefs probeerden te ontsnappen. De negen sneden met 25 seconden voorsprong de beklimming van de IJskelderlaan, op 4 kilometer van de finish, aan. Meteen liet Bole de rest daar rijden. Tosh Van der Sande zette een tegenreactie op en kreeg Vakoc mee in zijn wiel. Van der Sande kon zijn inspanning niet doorzetten, maar Vakoc kon nu inhaken bij Tim Wellens. Dat duo kon aansluiten, net voor de laatste beklimming van de Schavei. In de daaropvolgende sprint was een nerveuze Colbrelli duidelijk de snelste. De Italiaan boekte zo zijn tweede zege van het seizoen. In Parijs-Nice won hij de tweede etappe. In de Brabantse Pijl finishte Colbrelli vorig jaar als zesde. Vier dagen later sprintte hij in de Amstel Gold Race naar de derde stek.

(BELGA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!