Sloveen Pibernik sprint naar zege in zesde rit in Eneco Tour, Dennis blijft leider

Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen - Baloise) werd knap derde. © BELGA
Redactie KW

De Sloveen Luka Pibernik (Lampre-Merida) heeft zaterdag de zesde en voorlaatste etappe in de Eneco Tour (Bel-Ned/WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij haalde het na 197,2 km tussen Riemst en Lanaken in een sprint met vijf voor de Brit Mark McNally (Wanty-Groupe Goubert) en Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise).

De leiderstrui blijft om de schouders van de Australiër Rohan Dennis (BMC).

Pibernik maakte deel uit van een groep van zes vluchters die de etappe kleurden met een ontsnapping. Vijf onder hen mochten sprinten voor de zege. Het jagende peloton strandde uiteindelijk op vijf seconden.

Al vrij vroeg trokken Bert Van Lerberghe, de Amerikaan Chad Haga, de Fransman Alexis Gougeard, de Sloveen Luka Pibernik, de Nederlander Berden de Vries en de Brit Mark McNally in de aanval. Ter hoogte van de Muizenberg, de eerste helling van de dag na 62 kilometer, bedroeg de voorsprong van de zes leiders 4:32. De daaropvolgende tussensprint was een kolfje naar de hand van Bert Van Lerberghe die zo zijn positie als leider in de stand voor de strijdlust nog wat verbeterde op zijn naaste concurrent Mark McNally.

Tussensprint

Na de beklimming van de Rue Saivelette, de derde laatste helling van de dag na 145 kilometer koers, trok de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin alleen in de tegenaanval. In het peloton waren het de mannen van leider Rohan Dennis die het tempo regelden. Chad Haga nam negen seconden bonificatie tijdens de ‘gouden kilometer’ op de Hallembaye. Deze helling was er net iets te veel aan voor Berden de Vries en hij moest voorin afhaken.

Ter hoogte van de Muizenberg, met nog 18 kilometer voor de boeg, hadden de vijf leiders nog een voorsprong van 1:25 op de grote groep waarin nu de mannen van Tinkoff menden. De mannen van Peter Sagan raapten tijdens die beklimming Patrick Bevin op. Bert Van Lerberghe was tijdens de tweede tussensprint opnieuw de snelste en pakte opnieuw belangrijke punten als leider in het klassement van de strijdlust. Het peloton legde er dan duchtig de pees op zodat de voorsprong van de leiders zienderogen slonk. Maar die tegenreactie kwam wel te laat. De vijf mochten immers sprinten voor de ritzege en daarin was de Sloveen Luka Pibernik de beste. Vijf seconden later won de Italiaan Giacomo Nizzolo de sprint van de grote groep.

Morgen/zondag eindigt de twaalfde editie van de Eneco Tour met de slotetappe over 197,8 km tussen Bornem en Geraardsbergen. Onder meer de beklimmingen van de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen staan op het programma.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier