Shayne Pruvoost opent seizoen in zijn eigen Emelgem

© VDB
Redactie KW

Dit weekend gaat het wielerseizoen van start met op zaterdag het clubkampioenschap in Emelgem. Een leuk extraatje voor de 20-jarige Shayne Pruvoost, die zo nog eens voor eigen volk kan koersen. “Mijn voorbereiding is volgens plan verlopen, maar zo’n eerste koers is toch nog altijd afwachten”, vertelt de belofte van Home Solutions-Anmapa-Soenens.

“Zo’n eerste wedstrijd is altijd afwachten”, opent Shayne Pruvoost. “Het is belangrijk om eens te kunnen testen hoe je uit de winter gekomen bent en hoe sterk de concurrentie al is. Bovendien ligt de aankomst van het clubkampioenschap in de straat waar ik woon. Het is al lang geleden dat ik nog eens zo dicht bij huis heb kunnen rijden. Ook twee van onze sponsors komen uit de buurt. Of de titel van clubkampioen nog leeft bij de clubs? Niet echt. Het is vooral om erin te komen en te kijken hoe goed de benen al zijn. En je kunt soms clubkampioen worden door als 20ste te finishen… Wie bij onze club de grootste kanshebber is? Zonder twijfel Belgisch kampioen Jordi Van Dingenen. Hij rijdt heel vlot op training. Iedereen in de ploeg kijkt naar hem op en hij trekt ons mee naar een hoger niveau. Bovendien is er het debuut van Alessandro Soenens als ploegleider. Het zal ook voor hem speciaal worden in een echte thuiskoers.”

tonen in klassiekers

Uiteraard hoopt ook Shayne op een goede prestatie. “Mijn winter is volgens plan verlopen en ik ben sinds zaterdag terug van een deugddoende ploegstage in het Spaanse Calpe. Het weer was er wel niet top, maar we hebben geen enkele dag binnen moeten blijven. Ik heb er een goede basis kunnen leggen en hoop klaar te zijn voor een goed seizoen. Met welke ambitie ik start? Ik hoop in eerste instantie gezond te blijven en mij te kunnen tonen in de klassiekers. Zowel die in het voorjaar als de iets lastigere in de Ardennen. Vooral Paris-Roubaix staat met stip in de agenda genoteerd. Vorig jaar debuteerde ik in de Helleklassieker en finishte ik in het tweede groep op de 39ste plaats. Niet slecht dus. Daarom hoop ik dit jaar nog iets beter voor de dag te komen. Maar die koers is nog niet voor meteen en het is zeker niet de enige die telt. Met de ploeg mikken we dit seizoen vooral op het BK ploegentijdrijden. Daar willen we met Home Solutions-Anmapa-Soenens tonen dat we een sterk geheel zijn waarmee rekening moet gehouden worden”, aldus de Emelgemnaar, die in de voorselectie zit voor Brussel-Opwijk en Brussel-Zepperen, en hoopt op een selectie voor het Triptyque des Monts et Châteaux.

Of de titel van clubkampioen nog leeft bij de clubs? Niet echt. Het is vooral om erin te komen en te kijken hoe goed de benen al zijn

Met een provinciale titel op de weg in 2013 als tweedejaarsnieuweling in Dadizele en in 2014 als eerstejaarsjunior in Deerlijk bewees Shayne in het verleden al over capaciteiten te beschikken en sterk voor de dag te komen op kampioenschappen. Is het PK in Bredene ook dit jaar een doel? “Er zijn veel sterke renners naar de profs overgestapt, waardoor er dus zeker iets mogelijk is. Vorig seizoen was ik er ook al dicht bij in Ledegem, maar kende ik pech. Mijn achterrem was losgekomen, waardoor ik van fiets moest wisselen. Op die manier heb ik de laatste vier ronden op een veel te kleine fiets moeten rijden. Mijn benen waren op het einde kapot, maar ik finishte toch nog als zesde. Wie weet wat er mogelijk was zonder pech….” (Stijn Moerman)

Het clubkampioenschap in Izegem-Emelgem is een wedstrijd voor beloften en elite zonder contract. De inschrijvingen vinden plaats in Café Quicky, Ingelmunstersestraat 15, 8870 Izegem-Emelgem. De kleedkamers bevinden zich in het Sportcentrum van Ingelmunster, Bollewerpstraat 92A. Start en aankomst in de Ingelmunstersestraat. Parcours: Ingelmunstersestraat, Ghistelstraat, Haaipanderstraat, Meulebeeksestraat, Reperstraat, Baronstraat, Ingelmunstersestraat. De afstand bedraagt 118,8 km voor 18 ronden van 6,6 km.