Sharon Vandromme werd 15 jaar geleden prof: “De olympische wegrit van Athene in 2004 overstijgt alles”

Redactie KW

Het is al vijftien jaar geleden dat Sharon Vandromme (34) aan een vijfjarige campagne als contractrenster bij Vlaanderen-T-Interim bij. Een periode waar de naar Ardooie uitgeweken Roeselaarse met plezier, voldoening maar ook enige spijt op terugkijkt.

Over haar mooiste moment uit die periode moet de dochter van Rino Vandromme in de late jaren zestig een begenadigd jeugdrenner, als jonge tiener de snellere evenknie van Freddy Maertens en anno 2018 organisator van de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré voor profs in Roeselare – geen fractie van een seconde nadenken. “Mijn deelname aan de olympische wegrit in Athene 2004 steekt er torenhoog bovenuit”, schreeuwt ze het bijna uit. “Niets kan daar tegenop, temeer ik bij die unieke gelegenheid de prestatie uit mijn te korte carrière neerzette. Ik was er zowaar de jongste in de ruime kopgroep van 24 en werd 21ste, een resultaat dat voor mij bijna evenveel waarde had als de bronzen medaille die Axel Merckx daags voordien had behaald in zijn wegrit.”

Dromen van meer

“Mijn prestatie deed mij meteen dromen van de twee volgende Olympische wegritten, waarin ik nog sterker en meer ervaren uit de hoek zou komen. En waarbij ik vergat te genieten van het kostbare moment zelf. In gedachten heb ik Athene 2004 al 100 keer, herbeleefd maar op het moment zelf heb ik er veel te weinig bij stilgestaan en dat reken ik mezelf bijzonder zwaar aan.”

Ik vergat op de Spelen te genieten van het moment zelf. Dat reken ik mezelf bijzonder zwaar aan

Er volgden geen volgende olympische wegritten meer. Voor Peking 2008 kwam Sharon niet in aanmerking en in 2012 (Londen) koerste zij al niet meer.

Job van haar leven

“Mijn kwakkelende gezondheid vanaf 2007 en vooral de aanslepende gevolgen van toxoplasmose (de kattenziekte in de volksmond, red.) deden mij na 2009 de handdoek gooien”, zucht Sharon. “Er was geen andere uitkomst, voor spijt of rancune was er geen plaats. Ik koester ook de heerlijke momenten van het EK en het WK maar niet te vergelijken met de Olympiade. Het was allemaal te kort en toch werd het duurzaam want koersen heeft ervoor gezorgd dat ik AL tien jaar de job van mijn leven uitoefen als vertegenwoordig(st)er voor Shimano.”

Topproduct

Sharon Vandromme als juniore aan het werk op het BK in Riemst, als renster van de Kortrijkse Groeningespurters. Door een kwakkelende gezondheid en de aanslepende gevolgen van toxoplasmose moest de belofte van weleer al in 2009 als 25-jarige de handdoek gooien.
Sharon Vandromme als juniore aan het werk op het BK in Riemst, als renster van de Kortrijkse Groeningespurters. Door een kwakkelende gezondheid en de aanslepende gevolgen van toxoplasmose moest de belofte van weleer al in 2009 als 25-jarige de handdoek gooien.© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“In het algemeen is de baan doen vandaag de dag meer nog dan vroeger om uiteenlopende redenen geen cadeau, maar ik heb de omstandigheden aan mijn kant”, vervolgt Sharon. “Ik representeer een topproduct, zodat ik enkel gericht moet prospecteren bij potentiële kopers, voor wie ik eerder biedende dan vragende partij ben. Ze zien mij graag komen en niet enkel om wie en hoe ik ben, maar bovenal voor mijn product. En als ik al eens mindere dagen ken, ben ik als ex-renster voldoende gestaald dat ik best tegen een stootje kan.”

Preben Van Hecke

Privé is Sharon al ruim een jaar samen met Preben Van Hecke, de kampioen van België in 2015 voor Jürgen Roelandts en … Greg Van Avermaet en op zijn 35ste de wegkapitein van Sport VlaanderenBaloise. Uit die symbiose zou een getalenteerd coureurtje kunnen voortspruiten, plagen we haar. “Maar dat is nog hoegenaamd niet aan de orde en dus kan en wil ik er ook niet verder over uitweiden”, sluit Sharon kordaat af. (Bernard Callens)