Shari Bossuyt, Jonas Rickaert en Saartje Vandenbroucke sluiten BK piste af in stijl

Tom Vandenbussche

De Belgische pistekampioenschappen in Gent zijn een succes voor de West-Vlamingen geworden. Tijdens de laatste twee dagen werden nog zeven medailles, waarvan vier gouden, aan de oogst toegevoegd. Thibo Destatsbader uit Lendelede veroverde goud in de sprint, terwijl op de slotdag Shari Bossuyt uit Bellegem, Jonas Rickaert uit Sint-Eloois-Vijve en Saartje Vandenbroucke uit Hollebeke het omnium in hun categorie naar hun hand zetten.

Vrijdag stond in alle categorieën de sprint op het programma. Bij de dames juniores behaalde Shari Bossuyt haar zesde gouden medaille, terwijl Thibo Destatsbader bij de heren juniores het laken naar zich toe trok. De Lendeledenaar, die zo de afscheidnemende Tieltse Renners een mooi eindejaarsgeschenk schonk, wordt komend jaar in principe de vaste Belgische pion in de sprint voor de internationale pistekampioenschappen bij de juniores. Ter vervollediging: Jade Lenaers uit Markegem voegde in de sprint, waarin ze het onderspit moest delven tegen Bossuyt, een derde BK-medaille aan haar palmares toe, terwijl Dominik Litvinov uit Otegem bij de juniores brons behaalde, nadat hij in de kwartfinale Giel Barbry uit Torhout na een betwistbare sprint had uitgeschakeld.

Nummer zeven voor Bossuyt

Op de slotdag stond het omnium op het programma, verspreid over vier nummers: de scratch, de temporonden, de afvalling en de puntenkoers. Bij de dames nieuwelingen eindigde Fien De Wispelaere uit Sint-Joris-Beernem als 8ste. Emke De Keyser uit Bredene werd 11de. Bij de dames juniores, die samen met de elite de wielerbaan op moesten, stond er andermaal geen maat op Shari Bossuyt, die haar zevende (!) gouden medaille aan haar palmares toevoegde. De Bellegemse mag terugblikken op een meer dan geslaagde eerste campagne als juniore, bekroond met toptienplaatsen op zowel het EK piste (omnium), het EK op de weg en het WK tijdrijden. “Nu bereid ik me voor op de internationale pistemeeting in Apeldoorn. Daarna volgt het wegseizoen met eerst enkele Nations.Cup-manches en in de zomer de internationale kampioenschappen op de piste en de weg.” Jade Lenaers gaf ziek verstek voor het omnium.

Shari Bossuyt, Jonas Rickaert en Saartje Vandenbroucke sluiten BK piste af in stijl

Opsteker voor Vandenbroucke

Bij de dames elite startte Lotte Kopecky als topfavoriete, maar na een val tijdens de temporonde moest zij de strijd vroegtijdig staken. Saartje Vandenbroucke, die in de scratch al had bewezen dat ze Kopecky de zege niet zomaar cadeau zou doen, nam gezwind het commando over na winst in de afvalling en weerstond in de afsluitende puntenkoers, gesteund door ploegmate Bossuyt, aan de prikken van Noa Selosse, Annelies Dom en vooral Gilke Croket. Een opsteker voor de Hollebeekse universiteitsstudente, die tegenwoordig in Gent woont. “Nu verleg ik de focus naar enkele examens, maar tussendoor trek ik ook op stage met de nationale ploeg en mijn eigen team. Eind februari wachten de wereldkampioenschappen op de piste in Apeldoorn, waar ik deel zal uitmaken van het Belgische viertal voor de ploegenachtervolging. In 2018 moeten we punten beginnen te sprokkelen om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio 2020.”

Bij de nieuwelingen en juniores werden geen opvallende resultaten meer opgetekend. Bij de nieuweling werd Ayton Soenens uit Ingelmunster, eerder deze week al goed voor twee medailles, ondanks een val in de temporonden 5de. Jari Meersman uit Meulebeke eindigde na een knappe prestatie als 9de. Jakov Beirlaen uit Waregem werd 11de. Andreas Deceuninck uit Moorsele won met de scratch het openingsnummer en zag zijn toekomstige ploegmaat bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra, Siebe Deweirdt, autoritair het omnium winnen. Zelf werd hij 15de in de eindstand.

Bij de juniores toonde wegrenner Calvin Verbeeck uit Lauwe zich enkele keren. Hij werd finaal 12de. Giel Barbry uit Torhout, duidelijk nog niet in zijn beste doen na een door een valpartij verstoorde voorbereiding, eindigde als 14de. Mathisse Grootaert uit Waregem, niet gerecupereerd na de ploegstage met Zannata-Galloo CT Menen, en Dominik Litvinov gaven op.

Indrukwekkende Rickaert

Bij de heren elite torste Moreno De Pauw, recent nog winnaar van de Zesdaagse van Gent, de favorietenrol, maar de Oost-Vlaming liet een gelaten indruk. Jonas Rickaert, zijn ploegmaat bij Sport Vlaanderen-Baloise, nam zijn rol probleemloos over. De Vijvenaar, bij de jeugd al goed voor meerdere Belgische titels op de piste, toonde in de scratch meteen zijn ambities, had het geluk dat Robbe Ghys in de afvalling al vlug uitviel en weerstond soeverein de prikken in de afsluitende puntenkoers. Die werd nog ontsierd door een zware valpartij van Ghys, net toen beide protagonisten ten aanval trokken. Rickaert kreeg in het vervolg van de race nog veel boegeroep van Ghys’ supporters te verwerken, maar weerstond en bood meteen na afloop publiekelijk zijn excuses aan.

Rickaert, die al aan zijn vijfde campagne bij de profs begint, is duidelijk aan een goede winter bezig en focust volledig op het klassieke voorjaar, dat hij in 2017 voor het eerst kon afwerken. “Ik voel me goed en hoop me dan ook te kunnen tonen. In januari volgt nog een ploegstage met Sport Vlaanderen-Baloise in Calpe, waarna ik mijn seizoen begin in La Marseillaise en de Ster van Bessèges.”

Pieter Develtere uit Gits, sinds november de West-Vlaamse pistecoach, werd 10de in het omnium, Jelle Garsbeke uit Sint-Eloois-Winkel 18de.

Shari Bossuyt, Jonas Rickaert en Saartje Vandenbroucke sluiten BK piste af in stijl

De West-Vlaamse medailleoogst

Shari Bossuyt: 7x goud (scratch, individuele achtervolging, 500 meter, keirin, puntenkoers, sprint, omnium).

Nicky Degrendele: 2x goud (keirin, 500 meter).

Thibo Destatsbader: 1x goud (sprint), 1x zilver (keirin).

Jade Lenaers: 2x zilver (500 meter, sprint), 1x brons (scratch).

Dominik Litvinov: 1x brons (sprint)

Jonas Rickaert: 1x goud (omnium).

Ayton Soenens: 1x zilver (puntenkoers), 1x brons (scratch).

Saartje Vandenbroucke: 1x goud (omnium), 1x brons (puntenkoers).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier