Serge Pauwels: “Met een goed gevoel naar Parijs”

© BELGA
Redactie KW

Serge Pauwels finishte zaterdag als 33e in de rit naar l’Alpe d’Huez, op 5:53 van winnaar Thibaut Pinot. De renner van MTN-Qhubeka bleef wel Warren Barguil en Geraint Thomas voor en behield zo zijn dertiende plaats in het eindklassement.

“Ik had niet veel meer in de benen”, moest Pauwels toegeven. “Op zich is dat niet erg, we zijn aan het eind van de Tour de France, maar ik heb wel afgezien in deze rit.” Warren Barguil, die hem nog kon bedreigen voor de dertiende plaats, speelde alles of niets op de Col de la Croix de Fer. “Ik liet hem begaan, want ik dacht niet dat hij in zijn opzet zou slagen. Zelf moest ik daar het gaatje laten met het groepje met de gele trui, maar ik slaagde erin om terug te keren in de afdaling met Rogers en Kreuziger. Aan de voet van L’Alpe d’Huez zat ik goed bij de gele trui en was ik in de running om mijn dertiende plek te behouden, want Geraint Thomas had gelost en ook Barguil was uit beeld.”

Het wiel van Thomas

Maar op 4 kilometer van de top kreeg Pauwels slecht nieuws te horen. “Mijn ploegleider vertelde me dat ze terug de aansluiting zouden maken”, zegt hij. “Dat was toch even schrikken. Meestal hebben de jongens die dan terugkeren het mentale voordeel, maar ik zei tegen mezelf: ‘laat het hoofd niet hangen en laat dat wiel van die twee niet meer los.’ Het was misschien een enorm kabaal op l’Alpe d’Huez, maar ik heb daar weinig van gehoord. Ik was enkel gefocust op het wiel van Thomas. Het was een gevecht met mezelf, maar ik ben geslaagd.”

Serge Pauwels:
© BELGA

“Goed gevoel”

Pauwels finishte als 33e op 5:53, Barguil was 34e in dezelfde tijd en Thomas 35e, eveneens in 5:53. “Ik ben trots op deze 13e stek. Het was zwaar, maar ik reis zondag met een goed gevoel naar Parijs. Het doet me niet dromen van meer”, blijft hij wel realistisch. “Ik ben hier niet met klassementsambities gestart, beleefde een rustige eerste week en dat hielp me om fris aan de tweede en derde week te starten. Men liet me ook rijden en tijd terugnemen in ontsnappingen. Als je met een andere insteek start, voor het klassement, zal men je niet laten rijden en je moet als renner ook mentaal sterk zijn om dat te dragen. Laat dit eerst even bezinken, daarna zien we wel. Dit is alleszins één van de mooiste momenten, periode ook in mijn carrière, dat besef ik nu al wel.”

Criteriums

Serge Pauwels houdt aan zijn sterke Tour enkele lucratieve natourcriteriums over. “Ik start in Aalst en Roeselare”, zegt hij. “Misschien ook nog enkele andere, maar dat hangt nog af van mijn programma.” Zondag wacht Pauwels nog de slotrit naar Parijs, maandag keert hij huiswaarts. “En maandagavond wacht me dan de 22e rit van de Tour de France”, lacht hij. “Van Aalst naar Aalst, het natourcriterium. Ik start ook dinsdag 28 juli in Roeselare.” In beide criteriums zal hij ook de Tourwinnaar, Chris Froome terugzien.

“En misschien start ik ook in het criterium van Herentals. dat is op 30 juli, maar ik rijd over tien dagen ook al de Ronde van Denemarken (start op 4 augustus), dus houd ik daar wel rekening mee. Ik weet nog niet wat het zal geven, die criteriums. Ik merkte wel de voorbije dagen dat ik enorm veel aanmoedigingen kreeg van de Belgische supporters, dat ik echt werd herkend, dus ik weet wel dat mijn Tour leeft in België.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier