Serge Pauwels heeft nog wat in de tank

© BELGA
Redactie KW

Serge Pauwels (Dimension Data) voelde donderdag nog de inspanningen van zijn ‘mislukte ontsnapping’, tussen het peloton en de kopgroep op woensdag en reed gewoon op eigen tempo zijn tijdrit.

Hij werd 92e, in 34:31, als vierde Belg, al maakte hem dat niet veel uit. “Zo’n tijdrit werk je gewoon af omdat die op het programma staat”, vertelde hij. “Je wil gewoon binnen tijd finishen en geen slechte beurt maken. Ik heb mijn ritme gezocht en gevonden. Ik voelde de benen wel nog wat van gisteren, maar ik onthoud vooral dat ik nog niet helemaal leeg ben. Vorig jaar was ik ‘op’ de laatste drie dagen, nu heb ik nog wat reserve en dat stemt me tevreden. Ik ga nog proberen om me te tonen de komende twee Alpenritten, maar het hoeft niet, het mag.”

Want Pauwels wil naar Rio en zal ook wel bij de geselecteerden zijn die vrijdag worden bekendgemaakt door de bondscoach. “Dat denk ik wel. Vandaag heb ik de bondscoach gesproken. Officieel weet ik nog niets. Vrijdag is pas de bekendmaking en ik mag niet voor mijn beurt spreken. Ik heb vorig jaar het test-event gereden (waar hij tweede werd, na winnaar Vuillermoz), maar dat was na 160 kilometer. Nu gaat het om 250 kilometer. Dat is een groot verschil. Het is een zwaar parcours, echt voor een klimmer, maar het blijft wel een eendagskoers, geen Tour de France-peloton waar een Team Sky kan controleren. Ploegen zijn maximaal met vijf renners, het verloop van de koers kan helemaal anders zijn, vreemd verlopen, je kan dat niet voorspellen. Ik ben wel nieuwsgierig. Het zal een enorme slijtageslag worden, dus dan komt het erop neer om op het einde nog genoeg energie te hebben.”

“Als je mij naar de favorieten vraagt, kom ik meteen uit bij Froome en Nibali, al vind ik niet dat we hier de grote Nibali zien. Hij geeft niet meteen blijk van een goede conditie. Ook renners zoals Quintana en de andere Colombianen en ook Mollema zie ik goed voor de dag komen.”

Als ik Rio rijd, dan wil ik me daar volledig op focussen en vind ik het ook niet erg om geen criteriums te rijden

Serge Pauwels is niet van plan om veel na-tourcriteriums te rijden als hij geselecteerd wordt voor Rio. “Wellicht rijd ik er geen, wel koers ik San Sebastian. Misschien neem ik toch aan één natourcriterium deel, maar dan zal het eerder in het begin van volgende week zijn. Ik denk dat ik mijn rust wel zal kunnen gebruiken. Het is moeilijk in te plannen, omdat je ook tijdig moet vertrekken naar San Sebastian en ook pas op zondag kan terugvliegen naar huis. Als ik Rio rijd, dan wil ik me daar volledig op focussen en vind ik het ook niet erg om geen criteriums te rijden. Als is het wel jammer, want ik geniet wel van de sfeer op zo’n criterium en zie graag hoe de koers leeft na zo’n Tour.”

(BELGA)