Serge Pauwels grijpt naast overwinning op Mont Ventoux

© BELGA
Redactie KW

De inwoner van De Haan eindigde op de legendarische berg in het wiel van zijn medevluchter Thomas De Gendt.

Op de Franse nationale feestdag ging in Montpellier een peloton van 191 renners maar zonder Jurgen Van den Broeck van start in de twaalfde Touretappe. Een opdracht die met 6,2 kilometer werd ingekort, want de finish lag door de stormwind niet helemaal bovenop de Mont Ventoux, maar net op de boomgrens aan Chalet Reynard.

Kopgroep van 13

In de vlakke aanloop richting de ‘Reus van de Provence’ reed in drie schuifjes een kopgroep van dertien man weg. Daarbij de Belgen Sep Vanmarcke, Serge Pauwels, Thomas De Gendt en Iljo Keisse, en verder ook renners als André Greipel, Bryan Coquard, Sylvain Chavanel en Daniel Navarro. Een groep die een reuzevoorsprong van boven de achttien minuten verzamelde op het peloton.

In dat peloton kwamen de voorspelde waaiers er na een impuls van Etixx-Quick Step, in dienst van zijn klimmer Dan Martin. Goed dertig kilometer voor de streep sloeg de helft van de Sky-helpers van Froome echter samen met Simon Gerrans tegen het wegdek in een afdaling. Allemaal konden ze weer verder, maar het deed wel het tempo in de groep van de klassementsrenners stokken. Daardoor kwam een tweede waaier terug aansluiten bij de groep van de gele trui.

Sprinten voor zege

Het zorgde ook voor iets meer marge voor de koplopers, die de klim naar Chalet Reynard konden aanvatten met zeven en een halve minuut voorsprong. De Gendt gooide meteen zijn kaarten op tafel. Hij kreeg enkel nog Pauwels en Navarro mee. De man van Lotto-Soudal kwam nadien even in de problemen, maar kon terug aansluiten en ook Navarro afgooien. Plots twee Belgen aan de leiding dus, maar 600 meter voor de streep kon de Spanjaard van Cofidis weer komen aansluiten. Toch kon hij de Belgen niet meer bedreigen: De Gendt won de spurt voor Pauwels. De Gendt houdt aan zijn stoot ook de bergtrui over, die hij overneemt van Thibaut Pinot.

Serge Pauwels grijpt naast overwinning op Mont Ventoux
© BELGA

In de achtergrond plaatste Movistar vijfmaal een prikje, met zowel Alejandro Valverde als Nairo Quintana. Het bracht Daniel Martin, derde in de stand, in de problemen, maar de Sky-trein werd niet uit zijn lood geslagen en kwam keer op keer terug. Hun gele trui Chris Froome ging nadien zelf in de aanval. Hij bracht iedereen, inclusief uitdager Nairo Quintana die door het ijs zakte, in de problemen. Enkel oud-ploegmaat Richie Porte (BMC) kon aan het wiel blijven plakken. Ook Bauke Mollema (Trek-Segafredo) maakte nog de oversteek.

Froome te voet

Enkele kilometers voor de top stond de Tour plots op zijn kop: Porte reed vol tegen een televisiemotard aan die in de remmen moest voor een toeschouwer, Froome en Mollema vielen over de Australiër. Het leverde het nooit geziene beeld op van de gele trui die plots zonder fiets lopend de Ventoux omhoogging. Pas na tientallen meters op zijn klikpedalen kreeg hij een fiets: eerst een veel te klein exemplaar van de neutrale wagen, dan één van zijn Team Sky.

Froome kwam met 1:40 achterstand op de eerste klassementsrenner Mollema over de streep, en moest in de voorlopige stand zijn gele trui afstaan aan de Brit Adam Yates (Orica-BikeExchange). Hij heeft echter geen tijdverlies gekregen en behoudt zijn leiderstrui.

Serge Pauwels grijpt naast overwinning op Mont Ventoux
© BELGA

West-Vlamingen op een rijtje

2. Serge Pauwels op 0:02

8. Sep Vanmarcke 03:26

65. Julien Vermote 21:26

120. Jens Debusschere 25:25

Rit van km tot km

0 km: Start in Montpellier, met 191 renners. Niet-starter is Jurgen Van den Broeck die zijn schouder brak in de etappe van woensdag

0 km: de eerste aanvaller van de dag is Adrien Petit (Direct Energie)

2 km: 15 renners in de aanval, achter hen een groepje met zeven, daarna nog een trio, het peloton volgt op 20 seconden

4 km: 1:35 voor de leiders

8 km: de 14 leiders: Bertjan Lindeman en Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo), Stef Clement (IAM), Serge Pauwels en Daniel Teklehaimanot (DiData), Paul Voss (Bora), André Greipel en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Bryan Coquard en Sylvain Chavanel (Direct Energie), Chris Anker Sorensen, Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Dani Navarro en Cyril Lemoine (Cofidis).

8,5 km: het achtervolgende groepje met zeven renners volgt op 45 seconden, peloton op 4:55

10 km: de namen van de vijf achtervolgers: Diego Rosa (Astana), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Georg Preidler (Giant-Alpecin) and Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept)

13 km: peloton volgt op 5:25, geen Voss meer na materiaalproblemen, nog 13 renners

24 km: 8 minuten achterstand. De zes achtervolgers komen amper dichter

34 km: 11:35 bonus op peloton met gele trui

47,8 km: het wedstrijdgemiddelde in het eerste uur

56 km: 17:30 bonus

61,5 km: 18.15 bonus, in peloton werkt Team Sky, maximale voorsprong wordt uiteindelijk 18.40

75 km: in peloton helpt ook Astana en Etixx-Quick Step, 40 renners haken af door waaiervorming onder hen; Pinot, Majka, Mathias Frank, Barguil, Sagan.

90 km: 35 seconden tussen eerste en tweede peloton

102,5 km: de tussensprint komt op naam van Iljo Keisse (20 punten) in Molèges, voor Lindeman en Greipel (15 punten)

118 km: bonus nog 12:45 voor de vluchters

122 km: Aru is terug in het peloton na materiaalpech

123 km: Etixx-Quick Step sleurt als gek op kop met Marcel Kittel en Alaphilippe. Alles in functie van Daniel Martin – Louis Meintjes, de 13e uit het klassement, en Wilco Kelderman (18e) zitten in het tweede peloton, waar ook Barguil (15de), Nibali en Landa deel van uitmaken. Nog 11:25 voorsprong

125 km: nieuwe fiets voor Aru, die weer moet achtervolgen

127 km: 1:30 verschil tussen de twee pelotons, nog 10 minuten bonus voor de leiders¿

131,5 km: De Gendt pakt het enige bergpunt op de Côte de Gordes

146 km: valpartij in peloton gele trui. Gerrans valt, drie renners van Sky mee in betrokken. Froome vraagt peloton om te wachten

149 km: bijna volledige hergroepering van peloton 1 en 2 (Barguil, Meintjes, Sagan) enkel bollentrui Pinot nog achter

162 km: Coquard wordt als eerste vooraan gelost, nog 12 renners, met negen minuten voorsprong

164 km: Greipel springt vooraan weg uit peloton

167,5 km: Keisse lost bij vluchters, Greipel wordt teruggepakt en moet ook anderen laten rijden

168,8: Vanmarcke moet ook lossen na versnelling De Gendt vooraan, net zoals Teklehaimanot

170 km: nog vier leiders: Lindeman, De Gendt, Pauwels en Navarro, later sluit Chavanel weer aan¿¿

171 km: De Gendt moet lossen vooraan, Pauwels weg met Navarro na versnelling van de renner van Dimension data. Peloton op 7 minuten

172 km: De Gendt sluit weer aan vooraan, in het het peloton is de eerste aanval bij de favorieten van Pantano. Valverde neemt over en gaat weg – Daniel Martin, derde in het klassement, moet lossen. Quintana deelt een eerste prikje uit, maar raakt niet weg

173 km: nieuwe prik Quintana, Wout Poels, ploegmaat van Froome, lost alles op

174,5 km: De Gendt vooraan in de aanval, Navarro moet er af – Pauwels krijgt het moeilijk¿

175,8 km: Pauwels sluit weer aan – in peloton is het Froome die aanvalt, Porte pikt aan, Quintana ook, maar bij tweede versnelling Froome moet Quintana lossen – Beetje verderop zit groepje met Bardet, Mollema en co

176 km: Mollema en co komen bij Quintana, Mollema trekt naar Porte en Froome

176,8 km: Navarro komt dicht bij leidende Belgische duo

177,3 km: Pauwels en De Gendt spreken voortdurend met elkaar, Navarro komt terug. Intussen zien we Chris Froome zonder fiets. Porte ook achterop en Mollema. Nadien blijkt dat Porte tegen een stilstaande motor is geknald die moest stoppen door toeschouwers op de weg. Froome reed er tegen en zijn voorwiel is stuk. Hij loopt zeker een minuut, krijgt een fiets via neutrale wagen, die veel te klein is, later krijgt hij één van de ploeg, maar hij verliest 1:41 op Adam Yates, ook Quintana, Valverde en vele anderen reden hem nog voorbij.

177,7 km: De Gendt trekt de sprint aan en wint voor Pauwels en Navarro op de Mont Ventoux. Er is nog geen definitieve uitslag na het incident met de motor en gele trui. De Gendt wint wel, maar wat gebeurt met Froome en co is nog niet duidelijk.

Stand

1. Chris Froome (GBr/SKY)

2. Adam Yates (GBr/OBE) op 0:47

3. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:56

33. Serge Pauwels (Bel/DDD) 41:55

46. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 55:39

47. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 55:52

48. Jan Bakelants (Bel/ALM) 56:34

85. Oliver Naesen (Bel/IAM) 1u36:18

103. Sep Vanmarcke (Bel/TLJ) 1u47:38

117. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 1u55:35

120. Iljo Keisse (Bel/EQS) 1u56:18

133. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 2u03:25

139. Edward Theuns (Bel/TFS) 2u06:30

154. Maarten Wynants (Bel/TLJ) 2u12:58

157. Jens Debusschere (Bel/LTS) 2u13:22

159. Julien Vermote (Bel/EQS) 2u13:52

(Belga/JL)

Serge Pauwels grijpt naast overwinning op Mont Ventoux
© BELGA