Sep Vanmarcke voelt zich weer goed vlak voor de Tour de France

Sep Vanmarcke kende een ongelukkig Belgisch Kampioenschap maar lijkt klaar voor de Tour. © BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke (27) is hersteld van de ziekte die hem op het BK tijdrijden en op de weg parten speelde. “Ik voel me weer goed. Mijn gezondheidsproblemen zijn van de baan.”

Vanmarcke, die vorig jaar ontgoocheld aangaf dat hij niet meteen veel te zoeken had in de Tour en twijfelde aan een nieuwe deelname, draaide de voorbije weken een knop om en start met volle goesting aan zijn vierde Tour op rij. “Ik ben hier graag ja”, gaf hij toe, “vorig jaar was ik een beetje aan het eind van mijn Latijn, wist ik niet goed wat ik hier te zoeken had, maar nu voel ik me weer goed. In het voorjaar ook al en ik start met plezier in deze Tour, in mijn nieuwe rol in de sprinttrein.”

Winst Ster ZLM Toer, opgave BK

Vanmarcke is intussen ook verlost van de spijsverteringsproblemen waar hij vorige week mee kampte op het BK tijdrijden en het BK op de weg waar hij na anderhalf uur de remmen dichtkneep. “Ik wist dat het nipt zou worden om een goed BK te rijden”, blikte hij nog even terug, “ik startte toch, maar voelde snel dat ik niet voldoende hersteld was en ik niet op niveau kon presteren. Het was beter dat ik afstapte. Nu voel ik me weer gezond. Ik kan al een paar dagen weer normaal trainen. Ik ben weer in orde en ik hoop vanaf zaterdag weer op mijn best te zijn.”

Hij won de koninginnenrit in de Ardennen in de Ster ZLM Toer en pakte er ook eindwinst. “Ik koers opnieuw op het allerhoogste niveau”, zegt hij, “dat was ook al het geval in het voorjaar, maar de kers op de taart ontbrak. Die zege in Nederland heeft me deugd gedaan. Ik heb goesting in de Tour en voel me goed in de sprinttrein van Dylan. Ik ben normaal de op twee na laatste man die Dylan aan de zege moet helpen. Na mij komt nog Robert Wagner, dan Dylan.”

“Dit is toch de Tour”

“Het bevalt me wel om zo’n sprint te lanceren, te werken voor hem en de laatste kilometer voor mijn rekening te nemen. In de ZLM Toer hebben Robert en ik soms van positie gewisseld en dat liep goed, maar ik denk toch dat Robert daartoe best geschikt is als voorlaatste man, hij is nog iets explosiever. We zitten in een goede flow. Ik zeg niet dat we hier zomaar een etappe gaan winnen, maar het is wel onze ambitie en dat gaan we dan ook proberen.”

En mag hij soms zelf zijn eigen kans gaan? “Als er zich mogelijkheden voordoen, waarom niet?”, eindigde hij, “maar dit is de Tour. Het is niet gemakkelijk. Ontsnappingen maken niet altijd veel kans en vaak stoot je in andere ritten, bij bepaalde aankomsten dan nog eens op renners zoals Van Avermaet, Degenkolb of Sagan. We zullen zien hoe het afloopt. Ik ben hier vooral om de ploeg te helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier