Sep Vanmarcke tweede in Gent-Wevelgem na Sagan

© BELGA
Redactie KW

Peter Sagan heeft voor de tweede keer Gent-Wevelgem op zijn palmares geschreven. De Slovaak was de snelste van een kopgroep met na hem Sep Vanmarcke, Viatcheslav Kuznetsov en Fabian Cancellara.

Sagan boekte zijn eerste zege in de regenboogtrui. Eerder won hij de ‘waaierkoers’ al in 2013. Het kwartet Peter Sagan, Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke en Viacheslav Kuznetsov begon aan de laatste 10 kilometer met een dikke halve minuut voorsprong op een achtervolgende groep. De vier zouden uiteindelijk sprinten voor de zege. De 26-jarige Sagan klopte aan de finish Vanmarcke. Het podium werd vervolledigd door Kuznetsov. Cancellara finishte als vierde. Op de erelijst volgt Sagan de Italiaan Luca Paolini op.

Sep Vanmarcke tweede in Gent-Wevelgem na Sagan
© BELGA

Na amper drie kilometer muisden Jonas Rickaert, de Rus Pavel Brutt, de Tsjech Josef Cerny en de Nederlander Lieuwe Westra er vanonder. De Zwitser Simon Pellaud vond aansluiting voorin, waardoor er vijf leiders waren. Het peloton liet begaan, de voorsprong liep uit tot elf minuten. Maar die slonk zienderogen bij het inrijden van ‘De Moeren’. Het peloton scheurde in de poldervlakte en zo kregen we een omvangrijke groep van 34 renners in tegenreactie op de vijf vluchters. Bij die groep maakten onder anderen Peter Sagan, Tom Boonen, Matteo Trentin, Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Edward Theuns, Fabian Cancellara, Edvald Boasson Hagen, Zico Waeytens en Jens Keukeleire het mooie weer.

Sep Vanmarcke tweede in Gent-Wevelgem na Sagan
© BELGA

Nog voor het aansnijden van de eerste helling van de dag, de Castberg, werden de vroege vluchters gegrepen door het eerste deel van het peloton. De grote groep volgde op de top van deze eerste bult op 1 minuut van de kop van de koers. De passage in Frankrijk zorgde voor enkele valpartijen en zo dienden onder anderen Antoine Demoitié, Simone Antoni en Jens Debusschere de wedstrijd te verlaten. De eerste beklimming van de Kemmelberg, na 177 kilometer koers, baarde een muis. De Montberg inspireerde Tiesj Benoot, Pavel Brutt en de Italianen Matteo Trentin, Daniel Oss en Giacomo Nizzolo om te versnellen. Na de passage in Ploegsteert, op 52 kilometer van de finish, werden de vijf opnieuw ingelopen. Kuznetsov mocht dan even voor de grote groep uitrijden. Nog voor de top van de Baneberg versnelde Vanmarcke, maar hij werd weer gegrepen. Kuznetsov mocht als eerste de tweede beklimming van de Kemmelberg aansnijden. Achter hem maakten Sagan, Cancellara, Vanmarcke, Stybar, Van Avermaet en Rowe tempo. De drie laatstgenoemden werden er afgereden en op 32 kilometer van de finish werd eenzame leider Kuznetsov opgeraapt door het trio Sagan-Cancellara-Vanmarcke.

Sep Vanmarcke tweede in Gent-Wevelgem na Sagan
© BELGA

Andermaal dienden de mannen van Etixx-Quick Step, met Stybar, Vandenbergh, Terpstra, Trentin en Boonen, de achtervolging op poten te zetten. Onder de Menenpoort te Ieper, met nog 23 kilometer voor de boeg, telden de vier leiders 0:35 voorsprong op wat overbleef van het peloton. De voorsprong van het leidende kwartet groeide gaandeweg. De winnaar zat dus vooraan. Kuznetsov begon de sprint met vier als eerste, maar het was uiteindelijk Sagan die het haalde voor Vanmarcke. Op de erelijst volgt Sagan de Italiaan Luca Paolini op.

Sep Vanmarcke tweede in Gent-Wevelgem na Sagan
© BELGA

(Belga – foto’s Belga)

De top 10:

1. Peter Sagan (Slk) de 242,8km in 5u55:16 (gem. 41km/u)

2. Sep Vanmarcke op 0:00

3. Vyacheslav Kuznetsov (Rus) 0:00

4. Fabian Cancellara (Zwi) 0:00

5. Arnaud Démare (Fra) 0:12

6. Fernando Gaviria (Col) 0:12

7. Jurgen Roelandts 0:12

8. Jacopo Guarnieri (Ita) 0:12

9. Greg Van Avermaet 0:12

10. Michael Morkov (Den) 0:12

Hieronder vind je de volledige uitslag:

Uitslag Gent-Wevelgem.pdf