Sep Vanmarcke schikt zich wel in rol van underdog

© BELGA
Redactie KW

Slechts vier journalisten, drie Vlamingen en een Nederlander, daagden donderdag op voor een persmoment met Sep Vanmarcke (LottNl-Jumbo) in Gent, daags voor E3 Harelbeke. De 27-jarige Vanmarcke vond het best prettig. “We maken er een gezellig onderonsje van. Ik schik me wel in deze rol.”

Na zijn moeilijk 2015, met pech en weinig ereplaatsen, staat Vanmarcke duidelijk minder hoog aangeschreven voor de Vlaamse klassiekers in vergelijking met andere jaren. Sep Vanmarckekoos dit jaar voor een nieuwe aanpak. Geen Vlaams openingsweekend, pas vrijdag verschijnt hij voor het eerst aan de start voor een Vlaamse koers. “Het is een aanpak waar we bewust voor gekozen hebben en waar ik achter sta”, herhaalde hij nog eens. “Andere jaren was ik al te goed in de Omloop, nu wil ik mijn piek later leggen.”

Vanmarcke toonde zich in Parijs-Nice, was zelfs een keer dicht bij de een zege en voelde zich dag na dag sterker worden. Hij reed voor het eerst Milaan-Sanremo en blikt tevreden terug. “Ik ben blij dat ik die wedstrijd in de benen heb. Ik heb er niet alles kunnen geven, want ik was verkouden, maar nu voel ik me weer beter. Ik nam enkele dagen antibiotica en voel me weer gezond. Vrijdag start met de E3 Harelbeke een belangrijke periode. Ik kijk er naar uit.”

Ik voel me goed, steek goed in mijn vel, koers weer met plezier

“Ik heb het gevoel dat ik fysiek en mentaal sterk sta, om terug op het hoogste niveau mee te strijden. Mijn conditie moet goed zijn. Je weet natuurlijk nooit perfect wanneer je die topvorm te pakken hebt, maar ik was al goed in Milaan-Sanremo, die vorm zal niet weg zijn na mijn ziekte. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben.”

In Parijs-Nice kon Van Avermaet zich niet meten met de andere klassieke toppers. “Cancellara, Van Avermaet en Sagan waren in de Tirreno-Adriatico. Ik heb begrepen dat Fabian en Greg top zijn. Ook met Sagan moet je altijd rekening houden. En dan zag ik in Parijs-Nice ook een goede Alexander Kristoff, een sterke Stannard ook. Het het blok van Etixx – Quick-Step is ook altijd goed in de klassiekers. Greg en Fabian lijken me de topfavorieten, daaronder heb je kransje met andere kandidaten zoals Kristoff en Sagan en zelf plaats ik me ergens in het rijtje naast Tiesj Benoot en Jurgen Roelandts. Ik hoef niet de topfavoriet te zijn en ben dat ook niet. Als je ziet hoe Fabian en Greg koersen, dan steken zij er bovenuit. Greg wint de Omloop, een rit in de Tirreno-Adriatico, de eindzege ook, was in Dwars door Vlaanderen goed, hij is in the winning mood. Alles valt dit jaar bij hem precies in de plooi, hij koerst met vertrouwen.”

Al is het vertrouwen er bij Vanmarcke ook wel. “Ik voel me goed, steek goed in mijn vel, koers weer met plezier. Vorig jaar legde ik mezelf te veel druk op, was het te veel van ‘moeten’, was er stress en nu heb ik weer zin in de koers. Ik hoop op een mooi resultaat vrijdag. Als ik weer meedoe, als ik vooraan kan meestrijden en als ik gespaard blijf van pech, zal ik tevreden zijn. Met welk resultaat, dat zien we dan wel, dat zal het koersverloop bepalen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier