Sep Vanmarcke rijdt dijk van een wedstrijd, maar eindigt vierde in Paris-Roubaix

Sep Vanmarcke. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Topfavoriet Sep Vanmarcke heeft het niet gehaald in Paris-Roubaix. Hij eindigde vierde, maar hij reed wel een bijzonder sterke wedstrijd.

Het was een van de spannendste finales van Paris-Roubaix. Alle favorieten in de finale. Tom Boonen moest na een vlucht even de duimen leggen, maar haalde de kopgroep met daarin onder anderen Cancellara, Sep Vanmarcke, Sagan, Degenkold weer bij.

Niki Terpstra, die Boonen terugbracht naar de kopgroep, ging in de finale voluit en wist te ontsnappen voor de laatste kasseistrook in Hem. Terpstra won. Bij de achtervolgers Sep Vanmarcke, die uiteindelijk vierde eindigde, na Cancellara, in een spurt die we niet te zien kregen.

De 29-jarige Terpstra, die eerder dit jaar al Dwars door Vlaanderen won, volgt op de erelijst de Zwitser Fabian Cancellara op. Die kwam als derde over de streep, net voor Sep Vanmarcke (Belkin). Tom Boonen, ploegmaat van Terpstra, werd tiende en greep naast een (unieke) vijfde eindzege in de ‘Hel’.

Wedstrijdverloop

Na zowat 21 kilometer koers vormde zich een kopgroep met acht renners die de eerste wedstrijdhelft kleurden. Het waren Kenny Dehaes, Tim De Troyer, David Boucher, Benoit Jarrier, Clément Koretzky, John Murphy, Michael Kolar en Andreas Schillinger. Gaandeweg werd de groep uitgedund en na 203 kilometer vormde zich een nieuwe kopgroep. Tom Boonen, Bert De Backer, Geraint Thomas, Thor Hushovd, Bram Tankink en Yannick Martinez vlamden met een voorsprong van 35 seconden op het peloton de kasseien van Mons en Pévèle op. Maarten Wynants en Peter Sagan trokken eveneens naar voor en vervoegden vrij vlot de leiders.

Sep Vanmarcke

Voor laatstgenoemde ging het nog allemaal te traag en hij gooide een bommetje. Na Carrefour de l’Arbre, op 15 kilometer van de finish, kregen we vijf leiders: Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar, Peter Sagan en John Degenkolb. Zij kregen wat verderop het gezelschap van Tom Boonen, Niki Terpstra, Bradley Wiggins, Geraint Thomas, Bert De Backer en Sebastian Langeveld. Met nog 6 kilometer voor de finish zette Niki Terpstra alles op alles. Hij mocht de slotkilometer intrekken met 20 seconden op tien achtervolgers en maakte vervolgens zijn ‘koninklijke rentree’ op de piste van Roubaix waarbij hij uitgebreid het zegegebaar maakte.

(JG/Belga)

De top tien

1. Niki Terpstra (Ned/Omega Pharma-Quick.Step) de 257 km in 6u09:01 (gem.: 41,8 km/u)

2. John Degenkolb (Dui) op 0:20.

3. Fabian Cancellara (Zwi) 0:20.

4. Sep Vanmarcke (BEL) 0:20.

5. Zdenek Stybar (Tsj) 0:20.

6. Peter Sagan (Slk) 0:20.

7. Geraint Thomas (GBr) 0:20.

8. Sébastian Langeveld (Ned) 0:20.

9. Bradley Wiggins (GBr) 0:20.

0. Tom Boonen (BEL) 0:20.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier