Sep Vanmarcke is de nieuwe leider in Ronde van Oostenrijk

© BELGA
Redactie KW

Net geen dubbelslag voor Sep Vanmarcke maandag in de Ronde van Oostenrijk. De West-Vlaming moest enkel de Italiaan Elia Viviani voor zich dulden na een waaieretappe, maar veroverde wel de leiderstrui.

Na de korte klimproloog van zondag moest het peloton van de Ronde van Oostenrijk maandag 193 kilometer afwerken tussen Graz en hoofdstad Wenen. Uitgezonderd een klim van tweede categorie een volledig vlakke opdracht, waarin de wind in het laatste wedstrijduur zijn rol speelde. Het peloton werd in verschillende waaiers geslagen, gele trui Oscar Gatto (Astana) liet zich verrassen.

In de laatste vijf kilometer werd de laatste van de vroege vluchters, de Let Gatis Smukulis, gegrepen door de eerste waaier. In de spurt voor de zege was Sky-renner Elia Viviani, die in deze Ronde van Oostenrijk de kleuren verdedigt van een Italiaanse selectie, de snelste. Sep Vanmarcke werd tweede, maar neemt met dank aan de bonificatieseconden en zijn vijfde plaats in de proloog van zondag de leiderstrui over van Gatto. William Clarke, ploegmaat van Vanmarcke bij Cannondale-Drapac, is de dichtste achtervolger in het klassement op drie seconden. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zaterdag. Op donderdag en vrijdag staan er bergritten op het programma.