Sep Vanmarcke hoopt op regen voor zondag

© BELGA
Redactie KW

Sep Vanmarcke droomde vorig jaar na zijn vele werk op het WK in Ponferrada van een rol als kopman in het Belgische team in Richmond, maar legt zich na zijn mindere seizoen neer bij de feiten.

“Ik kan hier dat kopmanschap niet opeisen”, beseft hij. “Andere jongens hebben meer bewezen. Dat is jammer omdat ik hier een parcours vind dat me moet liggen, maar ik kan daar nu niets meer aan veranderen.”

Vanmarcke weet nog niet wat zijn rol is in het team. “Zaterdag hebben we vergadering met de ploeg en de bonscoach, maar het spreekt voor zich dat ik ga uitvoeren wat de bondscoach me vraagt. Ik ga er vanuit dat ik hier vroeger in de aanval moet gaan dan de drie kopmannen. Ik kan meeglippen in een ontsnapping die wat vroeger gaat en dan mijn rol spelen.”

De wereldkampioen zal niet met 20 seconden voorsprong finishen

Vanmarcke verkende het laatste deel van het parcours vorige week al even en weet wat hem te wachten staat. De meeste andere Belgen zien donderdagmiddag, plaatselijke tijd, voor het eerst de omloop. “Die opeenvolging van die drie hellingen in de laatste vier kilometer wordt lastig, maar is ook niet superzwaar. Het wordt zaak om goed vooraan te zitten dan. Je kan wegspringen in het slot en maakt dan kans om voorop te blijven, maar het gaat allemaal dicht op elkaar eindigen. Er is kans om weg te rijden, alleen of met een groepje, maar het kan net zo goed zijn dat je weer gegrepen wordt. Ofwel wordt het een sprint met een kleine groep ofwel blijf je voorop, maar de wereldkampioen zal niet met 20 seconden voorsprong finishen.”

Volgens Vanmarcke heeft de Belgische ploeg er baat bij om de koers hard te maken. “Dat moet als we die snelle jongens willen kwijtspelen. En ik hoop op regen zondag. Dat is in ons voordeel, dan breekt de koers ook 30 à 40 kilometer vroeger open en wordt het een zwaardere omloop.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier